„Дейли Телеграф“: НАТО разработва сухопътни коридори през България, Гърция и Турция в случай на война с Русия

Предварително планираните логистични маршрути могат да помогнат за предотвратяване на потенциална руска атака.

НАТО разработва множество „сухопътни коридори“, по които американските войски и бронирани машини да се придвижат до фронтовата линия в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, се казва в анализ на „Дейли Телеграф“.

Американските войници ще пристигнат на едно от петте пристанища и ще бъдат насочвани по предварително планирани логистични маршрути, за да се противопоставят на евентуална атака от страна на Москва, съобщиха официални лица пред вестника.

Това се случва на фона на предупрежденията на висшите ръководители на Алианса, че западните правителства трябва да се подготвят за конфликт с Русия през следващите две десетилетия.

Логистичните маршрути се превърнаха в ключов приоритет, след като на срещата на върха в литовската столица Вилнюс миналата година лидерите на НАТО се съгласиха да подготвят 300 000 войници, които да бъдат поддържани в състояние на висока готовност за защита на алианса.

Съществуващите планове предвиждат американските войски да пристигнат на холандски пристанища, след което да се качат на влакове, които да ги транспортират през Германия и по-нататък до Полша.

В случай на руско нахлуване в НАТО американските войски ще бъдат транспортирани до пристанището в Ротердам, след което ще бъдат прехвърлени на изток.

Зад кулисите обаче се правят постъпки за разширяване на маршрутите до други пристанища, за да се гарантира, че сухопътната комуникационна линия не може да бъде прекъсната от силите на Москва.

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, началник на логистичното командване Jsec на НАТО, заяви пред „Дейли Телеграф“: „Украйна страда много от тези руски атаки с ракети с далечен обсег на действие срещу логистичните системи“.

Ако силите на НАТО, влизащи от Холандия, бъдат засегнати от руски бомбардировки или северноевропейските пристанища бъдат разрушени, алиансът ще измести вниманието си към пристанищата в Италия, Гърция и Турция.

От италианските пристанища американските войски биха могли да бъдат превозени по суша през Словения, Хърватия до Унгария, която има обща граница с Украйна.

Съществуват подобни планове за транспортиране на сили от турските и гръцките пристанища през България и Румъния, за да достигнат до източния фланг на алианса.

Разработват се и планове за транспортиране на войски през пристанища на Балканите, както и през Норвегия, Швеция и Финландия.

В тези коридори националните военни сили няма да бъдат ограничавани от местните разпоредби и ще могат да транспортират пратки без обичайните ограничения.

Преди това френското правителство се оплака, че танковете му са били хванати в капан на чужди граници от бюрократични процедури, докато се опитваше да се разположи в Румъния като част от нова схема за защита срещу опасенията от руско нашествие.

През последните пет години Jsec (Съвместно командване за поддръжка и осигуряване – бел. БГНЕС) е извършвала прегледи от името на НАТО, за да открие различни маршрути, които биха могли да се използват за доставка на войски за борба с руско нахлуване.

Пристанищата в Северна Европа, като Нидерландия, Германия и балтийските държави, се считат за особено уязвими от руски ракетни атаки.

Генерал-лейтенант Солфранк заяви: „Всичко е създадено така, че да съществува необходимата устойчивост - здравина, резерви, а също и резерви.“

Но след предупрежденията, че НАТО разполага само с 5 % от необходимата противовъздушна отбрана, за да покрие източния си фланг, командирът на Jsec е загрижен за възможностите за защита на ключовите логистични центрове.

„Наблюдавайки и оценявайки руската война в Украйна, ние забелязахме, че Русия атакува логистичните бази на Украйна“, каза той.

„Това трябва да доведе до заключението, че огромните логистични бази, каквито ги познаваме от Афганистан и Ирак, вече не са възможни, защото ще бъдат атакувани и унищожени много рано в една конфликтна ситуация“, подчерта генерал-лейтенант Солфранк и добави:

„Що се отнася до противовъздушната отбрана... Тя винаги е оскъдна. Не мога да си представя ситуация, в която да разполагате с достатъчно противовъздушна отбрана. Това е добър пример, в който се прилага военният принцип: „Ако искаш да си силен навсякъде, не си силен никъде“. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон