Д-р Вера Иванова: Не сме имали проблеми при първото транспортиране с хеликоптер HEMS

Първото успешно транспортиране на пострадал с медицинския хеликоптер HEMS е вече факт, предаде БГНЕС.

“Първата мисия мина гладко. Когато взехме пациента имахме известни турбуленции, пациентът имаше медикаментозен гърч, но го овладяхме много бързо. След това нямахме никакви проблеми”, Това каза д-р Вера Иванова, анестезиолог и реаниматор в специализирана болница по акушерство и гинекология “Майчин дом”, която е участвала в акцията по транспортиране.

Тя обясни, че обаждане са получили в 07:30 ч. сутринта. “Касаеше се за 49 годишна пациентка, която след най-вероятна прекарана вирусна инфекция, с висока температура е постъпила в спешното отделение на болницата в Шумен след гърч и с качествени и количествени промени в съзнанието постфактум”, поясни д-р Иванова.

Тя поясни, че в следващите часове са оказали последваща помощ и са се обърнали за помощ към София. “Специфична е помощта по въздух, защото условията и мястото са много по-различни отколкото в контролирана среда”, сподели д-р Вера Иванова.

Георги Радоев, мед. сестра в интензивно отделение към УМБАЛ д-р Георги Странски в гр. Плевен, който също е присъствал в транспортиращата акция, каза, че най-трудното нещо е времето. “При сигнал за минимално време трябва да излетим и да откараме пациента до мястото, където са ни казали”, обясни д-р Странски.

Екипът участвал в първото транспортиране на пациент с медицинският хеликоптер “HEMS” подчерта, че хеликоптерът е напълно оборудван и могат да се справят. “Средата е различна и по-ограничена, друга разлика няма”, подчерта д-р Радоев.

Д-р Ваня Иванова отбеляза, че се чувства удовлетворена от успешната първа мисия, а д-р Радоев подчерта, че всички усилия са се отплатили по най-добрия начин. “Имаме първата завършена успешно мисия. Доказахме, че сме подготвени. За голяма радост България има своята медицинска помощ по въздуха”, коментира д-р Радоев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон