Цонев: Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат

Според Цонев хората са свалили доверието в партиите и институциите до критичен минимум.

До критичен минимум са свалили хората доверието в партиите и институциите. Вторият извод е, че всички хора, които гласуваха и не гласуваха искат редовно правителство, стабилно мнозинство за него в НС, защото мнозинството е това, което осигурява стабилизация на политическия процес. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде БГНЕС.

Ние казахме, че ще подкрепим мандата на победителя в изборите, защото уважаваме вота на българския избирател. Ако не съставим правителство изходът е, че още повече ще спадне участието на гражданите и този цикъл на спад на доверието не може да се реши по друг начин, защото конституционната уредба на държавността е предпоставила държавноопределящия орган да е НС. Дори да спадне избирателната активност до 5% няма друго решение на кризата, подчерта Цонев.

Няма друг начин да се прекъсне кризата, освен някой в това НС или в което и да е да се договори да състави мнозинство и да излъчи кабинет. Другото е промяна на конституционната наредба, заповядайте да видим кой ще успее да я промени. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия, ще вземем нашия мандат и ще решим какво да правим, ще положим всички усилия България да има управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят. Ние не можем да водим преговори с "Възраждане", подчерта Цонев. 

Българският народ не харесва модела на изтока и затова ние сме в западния модел и ще останем там. Ще водим преговори с всички останали партии, освен "Възраждане". Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат, каза още Цонев. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон