Босненски партии: Вучич възражда великосръбския хегемонизъм на Милошевич

Босненски партии предупредиха, че Общосръбският събор в Белград е съживяване на сръбския хегемонизъм - извор на война и агресия, съобщи "Виести".

"Народ и Правда" и "Партията за демократично действие" заявиха, че "подобно събиране всъщност представлява пробуждането на проекта на бившия сръбския диктатор Слободан Милошевич и продължаването на хегемонистичната политика на Сърбия към нейните съседи".

"Подобна политика заплашва мира, стабилността и прави невъзможно всяко регионално сътрудничество между независими и суверенни държави, основано на зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава“, заявиха от "Народ и Правда", партията, оглавявана от босненския външен министър Елмедин Конакович.

На Общосръбския събор присъстваха представители на Сърбия, Република Сръбска, Косово и Северна Македония, които бяха призовани да запазят жизнените национални цели и свободата (на Сърбия). Беше подчертана неделимостта на Косово от Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич обеща да се придържа към Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години.

Босненските партии обаче определиха Събора като заплаха за мира на Балканите. Най-голямата босненска Партия за демократично действие на Бакир Изетбегович, която е в опозиция, призова международната общност за реакция, определяйки срещата в Белград като "открита заплаха". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон