Бърнабич в Баня Лука: Белград иска мир и стабилност между сърби и бошняци

Председателят на парламента на Сърбия Ана Бърнабич призова за спазване на Дейтънското мирно споразумение в Баня Лука.

Председателят на парламента на Сърбия Ана Бърнабич призова за спазване на Дейтънското мирно споразумение в Баня Лука, съобщи вестник "Данас".

В обръщение към тържествената сесия на парламента на Република Сръбска в Баня Лука, тя заяви, че желае мир, стабилност и сътрудничество като призова за пълно спазване на Дейтънското мирно споразумение.

"Сърбия спазва Дейтънското мирно споразумение. Където и да живеят сръбските граждани, ние искаме техните права да бъдат зачитани. Онези, които публично искат Дейтънското споразумение да бъде премахнато, искат размирици и проблеми в региона", каза Бърнабич.

Тя добави, че сръбският президент Вучич винаги е настоявал за по-близки отношения с Република Сръбска.

Бърнабич припомни, че Сърбия е инвестирала повече от 100 млн. евро в различни проекти в Република Сръбска.

"Вучич неведнъж е повтарял, че само чрез изграждането на силни връзки между сърби и бошняци можем да станем по-силни заедно. Гордея се, че съм част от неговия екип. Той винаги е подкрепял безкористно Република Сръбска и е помогнал за решаването на граничния въпрос между Сърбия и Босна и Херцеговина", добави тя.

Председателката отбеляза още, че сръбският парламент скоро ще ратифицира Декларацията на Всесръбския съвет, приета наскоро от сръбския парламент. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон