Балканите засегнати от масово прекъсване на електрозахранването

Нарастващото търсене на електроенергия, свързано с рязкото повишаване на температурите в региона, претовари електропреносните мрежи.

Големи прекъсвания на електрозахранването засегнаха големи части от Западните Балкани, съобщи черногорското издание "Виести".

Температурите в столицата на Черна гора Подгорица достигнаха 38 °C, а основният доставчик на електроенергия в страната съобщи, че в по-голямата част от адриатическата държава няма ток.

Министърът на енергетиката и минното дело на Черна гора Саша Муйович заяви пред местните медии, че проблемът с прекъсването на електрозахранването е от регионално естество и е свързан с продължаващата гореща вълна.

"Наблюдава се внезапно увеличение на потреблението поради високите температури", каза Муйович.

В съседна Хърватия големи участъци от крайбрежието на страната в южната част на Далмация също са били без ток, според съобщения в местните медии.

"Прекъсването на електроснабдяването в някои части на Хърватия беше причинено от международно смущение, което засегна няколко държави", се казва в изявление на Националната електрическа компания на Хърватия (HEP), публикувано от държавната телевизия HRT.

"HEP пусна всички свои производствени мощности в пълна експлоатация, за да осигури доставките на електроенергия в Хърватия възможно най-скоро", се казва още в него

В съседна Босна столицата Сараево също беше без ток, според репортер на АФП на място.

"Точната причина за прекъсването на електрозахранването все още не е известна, но предполагаме, че става въпрос за претоварване на интерконектора", заяви Мидета Курспахич, говорител на Електрическата компания на Босна и Херцеговина.

В Албания говорителят на Министерството на транспорта и енергетиката Флориан Сериани потвърди, че липсата на ток е свързано с регионални прекъсвания.

Причиненото от човека изменение на климата нагрява планетата с тревожни темпове, предизвиквайки повтарящи се интензивни горещини, единодушна е световната научна общност.

Екстремните горещини също така увеличават зависимостта от енергоемките климатици. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон