Айрян без лактоза представиха на Месомания в София

Айрянът може да се консумира от хора със затруднено усвояване на млечната захар – лактоза.

Безлактозен пробиотичен айрян, който съдържа пробиотичен щам с европейски патент, представиха днес на изложението Месомания в София.

Продуктът е предназначен за широка употреба, включително и за консуматори със затруднено усвояване на млечната захар – лактоза.

Новият продукт, разработен от учените на държавната млекопреработвателна компания към Министерството на икономиката и индустрията опитаха днес с министъра на земеделието и храните Георги Тахов и зам.-министъра на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински. Предстои айтянът да се появи и на родния пазар, след като е преминал производствени тестове.

По време на изложението стана ясно, че хранително-вкусовата промишленост е най-големият работодател в производството в България. С този сегмент са заети близо 90 хиляди души, а компаниите наброяват почти 6 хиляди.

Освен това хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал. От 2010 г. износът на храни бележи постоянен ръст, като общото му нарастване през периода 2010-2023 г. е 244%. Само за 2023 г. износът на храни e на стойност 11.2 млрд. лв. и нараства с 12% спрямо предходната година, като съставлява 13% от общия износ на страната. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон