Английската централна банка запази основния си лихвен процент

Английската централна банка запази основния си лихвен процент на 16-годишния връх от 5,25%. Това се случи въпреки забавянето на инфлацията в Обединеното кралство, предаде АФП.

Въпреки че през май инфлацията в Обединеното кралство се забави до почти тригодишно дъно от 2,0%, което съответства на целта на централната банка, се очакваше централната банка да запази статуквото, за да не изглежда, че заема страна преди парламентарните избори на 4 юли. 
"Добра новина е, че инфлацията се върна към целта. Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, и затова решихме засега да задържим лихвите на 5,25%. Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, и затова решихме засега да задържим лихвите на 5,25%", заяви управителят на Английската централна банка Андрю Бейли след редовно заседание.
Преди съобщението Швейцарската национална банка обяви второ поредно понижение на лихвените проценти, след като през март стана първата западна централна банка, която намали разходите по заемите, увеличени с цел дезинфлация. Норвегия замрази лихвените проценти на 20 юни.
Анализаторите очакваха да няма промяна в лихвения процент на Английската централна банка поради факта, че инфлацията в сектора на услугите в Обединеното кралство остава доста над 2% и че сметките за енергия ще се повишат към края на годината. Те добавиха, че централната банка на Великобритания би искала да избегне вземане на решение. Такова би могло да се възприеме като вземане на страна по време на предизборната кампания.
Въпреки това банката подчерта, че съобщението ѝ по никакъв начин не е повлияно от политиката.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон