Албанският писател Исмаил Кадаре почина на 88 години

Днес, на 1 юли, почина известният албански писател Исмаил Кадаре. Той беше на 88 години. Г-н Кадаре почина от сърдечен удар, съобщиха от болницата в Тирана.

Той пристигна в болницата "без никакви признаци на живот" и лекарите му направиха сърдечен масаж, но той "почина около 06:40 ч. по Гринуич" (8:40 ч. местно време), съобщиха от болницата.

Исмаил Кадаре е роден на 28 януари 1936 г. в Гирокастър, Албания. Учи в университета в Тирана, а след това в Световния литературен институт "Максим Горки" в Москва. Образованието в Москва му дава възможност да се запознае с различни литературни течения и движения, които оказват голямо влияние върху стила му на писане, съобщи „Албениън пост“.

Литературната кариера на Кадаре започва през 60-те години на ХХ век. Първият му роман, "Генералът на мъртвата армия" (1963 г.), му донася международна известност. Този роман разказва за италиански генерал и свещеник, които отиват в Албания, за да намерят останките на италиански войници, убити по време на Втората световна война, и е силен коментар за безсмислието на войната и сложността на националната идентичност.

Някои от най-популярните му произведения включват:

"Хроника на камък" (1971 г.): Полуавтобиографичен роман, чието действие се развива в родния му град по време на Втората световна война.

"Дворецът на въпросите" (1981): Дизопичен роман, в който се разглеждат темите за тоталитаризма и държавния контрол и който често се разглежда като критика на албанския комунистически режим.

"Счупена мелница" (1980): Роман, в който се разглеждат традиционният албански каноничен кодекс и културата на кръвната вражда.

Произведенията на Кадаре често критикуват деспотичните политически режими в Албания, особено по време на управлението на Енвер Ходжа. Въпреки че живее в условията на репресивен режим, Кадаре успява да се ориентира в цензурата и да създава произведения, които тайно критикуват правителството. Неговият алегоричен и често неясен стил на писане му позволява да разглежда теми, свързани с договори, без да си навлича пряко отмъщение.

През 1990 г., докато политическата ситуация в Албания се влошава, Кадаре търси убежище във Франция. Решението да напусне страната се дължи отчасти на нарастващия риск за интелектуалците в Албания. Във Франция той продължава да пише и публикува, като получава допълнително международно признание.

Исмаил Кадаре е получил много награди и отличия, включително първата международна награда "Ман Букър" през 2005 г. Често е споменаван като потенциален кандидат за Нобелова награда за литература, въпреки че не я е получавал.

Произведенията на Кадаре са преведени на много езици и той е смятан за ключова фигура в световната литература. Романите му предлагат уникална гледна точка към състоянието на човека, албанската култура и влиянието на историческите и политическите сили върху индивидите и обществата.

Исмаил Кадаре остава мощен глас в литературата, като произведенията му продължават да намират отклик сред читателите по света заради дълбоките си мисли и литературното си майсторство. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон