Броят на хоспитализациите е нараснал до 22, въпреки че не са докладвани допълнителни смъртни случаи, освен този на възрастен пациент в Колорадо, според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).
Едно дете и един възрастен са развили хемолитично-уремичен синдром - сериозно състояние, което уврежда кръвоносните съдове в бъбреците.
Разследващите все още не са потвърдили конкретна съставка като източник на замърсяването, въпреки че преценяват дали произходът може да е от нарязан лук или телешки кюфтета.
Докато тече разследването, компанията Taylor Farms, която доставя нарязания лук на засегнатите места, доброволно изтегли своя жълт лук.
Ресторантите на McDonald's в 13-те засегнати щата временно са изтеглили Quarter Pounders от менютата си, въпреки че други продукти, включително други бургери с говеждо месо, остават на разположение.
В ранната следобедна търговия акциите на гиганта в сферата на бързото хранене спаднаха с повече от два процента.
Междувременно адвокатските кантори Ron Simon & Associates и Meyers & Flowers са подали искове от името на двама отделни потребители от Колорадо и Небраска, които са се разболели след консумация на бургерите.
Всеки от тях претендира за минимум 50 000 долара обезщетение, а адвокат Рон Саймън заяви пред АФП, че планира да представлява общо 25 пострадали.
"Когато потребителят отива в " McDonald's ", за да си купи храна, той се доверява в огромна степен на това, че " McDonald's " е направил всичко възможно, за да направи храната ви безопасна", каза Саймън.
„И тук, независимо дали става въпрос за погрешно тестване, погрешен надзор, погрешна обработка, по някакъв начин отровата е попаднала в тази храна и доверието е нарушено.“
CDC съветва тези, които са консумирали Quarter Pounder и са развили симптоми на отравяне с E. coli - като диария, кървава диария, температура над 38,9°C и повръщане - да потърсят медицинска помощ.
Симптомите обикновено започват три до четири дни след излагането на въздействието и повечето хора се възстановяват в рамките на пет до седем дни без лечение. Някои случаи обаче могат да станат тежки и да изискват хоспитализация.
В изявление от вторник McDonald's заяви, че е предприел „бързи и решителни действия“ и че безопасността на храните е негов „основен приоритет“. | БГНЕС