3 неща, които вбесяват кучетата

Кучетата са много интелигентни същества. Но ние сякаш често забравяме за това, отнасяйки се към тях не особено отговорно. И понякога ядосваме домашните любимци с поведението си, без дори да го осъзнаваме. Ето три неща, които трябва да избягвате, за да не направите кучето си нещастно.

Внимавайте с жестовете

Хората са свикнали да си говорят - така общуваме. Мнозина нямат нищо против да говорят с кучетата си. За тях, обаче, е трудно да възприемат човешката реч. Разбира се, кучетата могат да разберат и запомнят много думи. Обикновено това са команди, които им се повтарят редовно: „Седни“, „Място“, „Глас“, „Не“ и т.н.

Но ако едно куче разбира команди, това не означава, че то възприема нашето бърборене като цяло. Четириногите ни приятели се ориентират повече по нашите жестове - те са основната отправна точка за тях. Но ние понякога казваме с думи нещо на животното, а не „казваме” същото с жестове.

Често се случва да имаме предвид едно, а да показваме друго. Кучето ще направи показаното с жест. И ако не е казаното с думи ние сме ядосани и го наричаме „глупаво”. Какво ли си мисли в този момент то за нас?

Нарушаваме собствените си правила

Правилата са скучни, така че всъщност и повечето от нас не ги харесват. Но кучетата се нуждаят от правила, така че да бъдат послушни и да ни приемат като господари и водачи на глутницата. Домашните любимци трябва да бъдат хвалени за добро поведение и награждавани с лакомство. Така и ние и те сме спокойни и щастливи.

Въпреки това, ние понякога нарушаваме собствените си правила. За нас има изключения. Но кучетата не могат да разберат това. Или позволяваме нещо да се прави или не.

Например, ако на домашния любимец е позволено да лежи на дивана след разходка, той ще се качи там и с мръсни лапи. И ще бъде искрено изненадан защо го прогонват. Е, кучето не разбира, че не бива да се търкаля мръсно на дивана. И ще се ядоса, че му се карат за нещо, което обикновено му е позволено.

Не натрапвайте комуникация

В някои отношения кучетата са много подобни на нас. Те също имат предпочитания – хора, които харесват и такива, които не са им симпатични. Естествено, те биха искали да общуват с първите и да избягват вторите.

Понякога, ако например приятели са ни на гости ние забравяме за това. А ако кучето не харесва приятелите ви? Не го карайте насила да си играе с тях. Най-вероятно ще започне да лае, а ние ще го нахокаме за „неуважението”.

Мислете и за безопасността на същите тези уважавани приятели. Ако вашето куче не иска да общува с някого, не го насилвайте. Възможно е да се ядоса и да се защити „по кучешки”. Тогава рискувате да останете без приятели и с огорчено куче./БГНЕС, РИА Новости

Последвайте ни и в google news бутон