Започва имунизирането на 6-седмични бебета и бременни срещу коклюш

Задължителната основна имунизация срещу коклюш и задължителната основна имунизация срещу пневмококи ще се извършва от навършване на 6-седмична възраст. От утре сутринта всяка една бременна, която желае да получи имунизацията срещу коклюш, може да го направи в разкритите области.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки.

Това заявиха на съвместен брифинг днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари. „Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание“, съобщи още служебният здравен министър, като уточни, че ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области. Информационната кампания за препоръчителна имунизация на бременни жени също е стартирана и се отнася за жени в 27 – 36 гестационна седмица.

793 са регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май.

Ситуацията към момента, по думите на доц. Кунчев, се развива очаквано, а регистрираните случаи са със сто по-малко от миналата седмица.

„Не, че приключва епидемичното разпространение, напротив, просто ваканцията и празниците дадоха своя принос“, добави той и обясни, че вероятно това сега ще бъде наваксано.

Доц. Кунчев обясни, че епидемията в Европа се развива с ускорени темпове. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон