Юрий Божанов: Създадохме лого с моя бранд, развихме и залата ми

Божанов е родом от Бургас и е вторият най-силен човек в България.

Създадохме лого с моя бранд, развихме и залата ми. Това разкри в интервю за БГНЕС силовият многобоец Юрий Божанов. Божанов е вторият най-силен човек в България. Той е родом от Бургас и се занимава със силов многобой от 2015-а година. В последните месеци състезанията са неизменна част от живота на Божанов. Едно от тях се проведе в град Разлог миналия месец.

„Прибрахме се в Разлог, където се проведе състезание, организирано от Иван Майсторов и Владо Ризов (б.ред – председател на Федерацията по силов многобой Strongman). 13 участника бяхме, събрани от всички градове. За първи път се събираме всички състезатели на едно място. Състезанието беше благотворително за училищата в Разлог за закупуване на спортни пособия. С Аспарух Тотев двамата мерихме сили до последно на мъртва тяга. Състезанието започна с българския химн – след това Владо Ризов ни информира за протокола. Спазваха се много стриктно правилата – дисциплините бяха камионче 10 тона по нанагорнище, втората – кобилица 320 кг за време, третата дисциплина беше фермерска разходка по 120 кг в ръка и връщане – шейна 120 кг. Четвъртата дисцилпина – три стъпала (три тежести вдигаш, като постепенно качваш тежестта). Финалната дисциплина беше мъртва тяга – там аз успях да вдигна 330 кг, а Аспарух ме победи и вдигна 340“, започна Божанов относно състезанието в Разлог, където остана втори, и продължи:

„Не очаквах да бия състезатели, които от 5 години съм се мъчил да ги бия. Доста лишения в последните седмици и месеци. Участие в Разлог взеха Аспарух Тотев, Петър Найденов, Петьо Христов, Велизар Митов, Иван Мрянков, Станимир Тодоров, Димитър Банев, Атанас Запрянов, Християн Делчев и други. Основният претендент за 1-то място беше Петьо Христов. Той завърши четвърти – може би защото залага на дисциплини, в които е най-добър. Мъртвата му тяга, например, беше вдигнал 260 кг“, каза още той и призна, че със сигурност не му е достигнала сила, за да стане първи в Разлог. „4-часово състезание, доста натоварващи дисциплини. Вдигнахме няколко пъти 300 кг на мъртва тяга и това ми коства в края. Много хора ме поздравиха за това, че съм усъвършенствал техниката си. Спечелих уважението на колеги – един от тях бе Христо Мусков, който се състезава в Шампионската лига на Европа. Той ме подкрепи и ме надъха“.

Божанов говори и за предишни състезания в град Пещера. „Предните две състезания бяхме в град Пещера. Към 8 човека се събрахме. С Иван Мрянков се борихме за първо и второ място. Пак беше с благотворителен характер - за малки деца. От Федерацията осигуряват тениски и хората от публиката си купуват, като всички средства от закупените тениски отиват за децата“.

А относно разликата и това колко конкурентни са двете федерации – Strongman и Ironman (Българска федерация на силовите атлети), той сподели: „В момента има две федерации – Пещера и Разлог бяха състезания под егидата на Strongman, а в Троян ще бъде на Ironman. Конкурентни са, навремето Владо Ризов беше състезател на БФСА. Имат си уважението, съобразяват се един с друг. Всеки си избира в коя федерация да бъде и на кое състезание да отиде. Винаги и в двете федерации се тръгва с дърпане на превозно средство. Сменят се дисциплините“.

Божанов разказа и за благотворителна силова демонстрация, като разкри, че е бил поканен в Ямбол за такава. „Силова демонстрация – благотворително, три пъти събрахме адски много хора пред моята зала. Всичко организирахме от Фейсбук – публикации, плакати, видеа, вече се научих как да се справям сам. Млади хора, които са амбициозни. Поканиха ме в Ямбол в едно училище, искаха да покажа демонстрация на живо, директорката ми се обади. Демонстрацията включваше теглене на камион, голям дънер и Trap Bar тяга (440 кг)“.

Вторият най-силен човек в България сподели любопитна случка. „Поръчвам Trap Bar уреда в интернет – обажда ми се продавачът и ми казва „Този Trap Bar е до 400 кг. Ако желаете, ще ви свържем с хората, които го сглобяват във фабриката“. „Да, точно така е. А аз понякога вдигам повече. Те викат „не е възможно“. Ако го счупите, ще ви купим нов. Пратих видеа, останаха изумени – след три месеца уредът се счупи, защото вдигнах 440 кг. Показах им снимка, изкривена е тръбата. „Абе един или двама човека го вдигате? За пръв път чувам и виждам такова нещо“. „Сега тръбата има заверен профил 10 см да е подсилен, но въпреки това аз пак го изкривих“.

„Развихме залата, по-широка е, тренира се по-удобно, правим нови уреди. Комшията е заварчик. Той изгради цялата зала. Има и кметска намеса. В нашия квартал, така погледнато, ме подкрепя кметицата, с хубава дума за мен, че така се развиваме и помагаме на децата, борим се срещу дрогата. Финансово от себе си, заводът също ми дава някакви суми да покрия разходи за залата“, добави Божанов за собствената си зала.

Погледът му е насочен към голямо състезание в Троян на 24 юни, където го чака тежка конкуренция. „На 24 юни в Троян – сърби, румънци и българи, конкуренцията ще е голяма. Състезанието е под егидата на Ironman. Тренирам само за сила, яко клекове. Следващите дни ще наблегна и на други мускулни групи. Много е важно психически да си подготвен, за да си концентриран напълно“.

Бургазлията си има вече и собствено лого с неговия бранд „Божанката Club“, като е започнал с продаването на фланелки и възнамерява да разшири продажбите. „Създадохме лого на моя бранд „Божанката Club“. Много голяма подкрепа получавам. Всеки е готов да ми помага с каквото може. Фланелки, тениски, шапки, анцуг. „Б“ (златно изписано) 1992“ – това мисля да пише на анцузите. Септември месец ще почна полека-лека да ги пускам“.

Накрая, Божанов бе запитан и за Европейското първенство по футбол в Германия и кой е неговият фаворит. Той даде предимство на домакините. „Футбол много рядко гледам, но нека по-добрият победи. Залагам на Германия“, завърши той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон