Вулин: Вучич обединява сърбите от Македония до Босна

Сръбският вицепремиер Александър Вулин се зарече да реализира геополитическия проект "Сръбски свят" на Балканите, предаде БГНЕС.

Дясната ръка на президента Александър Вучич определи като огромен успех провеждането на Общосръбския събор в Белград на 8 юни и заяви, че успехите на Вучич надминават тези на кралската династия Караджорджевичи.

"Сръбският свят" е нашата реалност и нашият път. Когато знаем това, ще знаем и какви са отношенията ни с ЕС, НАТО, БРИКС. Процесът на обединение е започнал и той не може да бъде спрян“, каза бившият шеф на сръбската Служба за сигурност и информация /БИА/, цитиран от официоза "Политика".

Вицепремиерът определи Вучич за „президент на всички сърби“.

„Това, което не успяха да направят Караджорджевичи, беше постигнато от президента на всички сърби Александър Вучич и президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик. Сърбите се превърнаха в уникален политически народ, който осъзнава себе си, своите интереси и пространството, в което живее. Сърбите потвърдиха, че сръбският национален въпрос може да бъде решен само като единен процес. Въпросът за Косово е неделим от въпроса за Република Сръбска, а позицията на сърбите в Черна гора е не по-малко значима от позицията на сърбите в Северна Македония, Хърватия или Словения", подчерта Александър Вулин.

Вицепремиерът посочи, че в рамките на Всесръбския събор и общото правителствено заседание Сръбската православна църква (СПЦ) за първи път е изразила благодарност към сърбите от други вероизповедания (католици и мюсюлмани), за "всичко, което са направили за сръбския народ".

„Ние сме един народ и нито един сърбин не трябва да бъде извън националното битие, независимо дали вярва в Бога според православното, ислямското или католическото учение.

Преди дни Вучич също отправи заплаха към съседните на Сърбия държави.

„Балканите ще бъдат безопасни и мирни, само когато сърбите са обединени и стабилни", каза той.

БГНЕС припомня, че през 2023 г. Александър Вулин попадна в "черния списък" на САЩ за трафик на наркотици, незаконни сделки с оръжие, корупция и проводничество на руските интереси на Балканите. В рамките на същата година той беше награден с Ордена на Руската федерация, лично от директорът на руската Федерална служба за сигурност и генерал в руската армия Александър Бортников. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон