Великобритания и Ирландия приемат Евро 2028, Италия и Турция получават Евро 2032

Великобритания и Република Ирландия бяха потвърдени за домакини на Европейското първенство по футбол през 2028 година. Турнирът ще се проведе в периода юни – юли 2028, на 10 стадиона – шест от тях в Англия и по един в Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия.

Кандидатурата на Великобритания и Ирландия остана без алтернатива, след като Турция насочи фокуса си върху шампионата на Стария континент четири години по-късно заедно с Италия. И този избор бе потвърден от Европейската централа в Нион, Швейцария.

Според информациите, всички петима домакини на Евро 2028 ще трябва да минат през квалификации. Обикновено домакините не минават през квалификации, а се класират автоматично за финалите, но това няма да бъде случаят сега. The Athletic съобщава, че две автоматични места ще останат налични за домакини, които не са успели да се класират през квалификациите, но ако повече от два отбора не съумеят да го сторят, то тогава местата ще отидат за двете страни с най-добри показатели.

„Кандидатурата за домакинство на Евро 2028 бе успешна благодарение на явната й визия за подпомагане развитието на вътрешния и европейски футбол в по-разнообразен спорт, връзка с новите зрители и вдъхновяване на следващото поколение от играчи, фенове и доброволци. Великобритания и Република Ирландия изразиха тази визия като „Футболът за всички. Футболът за доброто. Футболът за бъдещето“, се казва в изявление от Футболната асоциация на Англия.

Великобритания прие мачове по време на Евро 2020, но сега ще има за първи път домакинство на турнир от 1996-а насам, което се игра само на територията на Обединеното Кралство. Мачовете в Англия на Евро 2028 ще се играят на шест стадиона – „Уембли“, „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, „Етихад“, „Сейнт Джеймсис Парк“, „Вила Парк“ и новия стадион на Евертън на Брамли Мур-Док. Останалите четири стадиона-домакини са „Хемпдън Парк“ в Глазгоу, „Принсипалити Стейдиъм“ в Кардиф, „Кейсмънт Парк“ в Белфаст и „Авива Стейдиъм“ в Дъблин. Очаква се „Уембли“ да посрещне двата полуфинала и финала на Европейското след пет години.

Италия също прие двубои от Евро 2020, но не е домакинствала на турнир от Световното първенство през 1990. Страната бе домакин на заключителните етапи на Европейското през 1968 и надпреварата през 1980. Турция, където се игра финалът в Шампионска лига по-рано това лято, никога не е получавала домакинство на голям международен турнир. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон