Вежди Рашидов: Акварелът е магия от сливането на цвета с водата

„Акварелът е трудна техника, много художници я избягват, защото да рисуваш с боя е все едно да контролираш стихията. Но това е и една благодарна техника – тя дава много възможности с богатствата на цвета, акварелът е магия от сливането на цвета с водата.“ Това разказа Вежди Рашидов днес, докато подреждаше творбите за новата си изложба „Японска вишна“ в едноименна арт галерия Vejdi, предаде репортер на БГНЕС.

Оригиналната експозиция се открива на 22 май 2024 г. – сряда, в 18 :00 часа. В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в София Рашидов подреди 28 малки и 6 големи акварела, нарисувани в последните няколко седмици.

Акварелът винаги е бил голямата страст на именития скулптор. Някога първото му участие в Парижкия есенен салон като млад автор е именно с акварели. В последните няколко години Вежди Рашидов се отдаде отново на тази техника на „контролирането на стихията“.

„Аз се отдадох отново на акварела – той стана част от мен и от моите нощи. Какво прекрасно забавление е да усещаш удоволствието от свободата на израза“, сподели художникът. А японската вишна, която расте в двора на къщата му, всяка пролет му носи ново и ново вдъхновение. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон