Васил Терзиев: Ще платя лично глобите на СДВР, ако бъдем осъдени

За съжаление това, което се случва, е от един малък градски проблем, да се озовем в безумната ситуация, в която сме.

Ние сме се съобразили с решението на съда. В момента, в който имаше постановеление, че работата трябва да спре, работата е спряла. Не е сложено колче или боя.

Това каза пред бТВ кметът на София Васил Терзиев. „Не е работа на министъра на вътрешните работи да инспектира сложени ли са огради. Не е работа на кмета това да е централна тема месец и половина при положение, че има много други проблеми, които трябва да се решават", уточни Терзиев. Политизирахме много този проблем и ни вкара в една безумна ситуация. Сега не е ясно какво трябва да се направи. Съдът каза спрете – спряхме. Предполага се, че трябва да се върне, но се предполага и ще искаме тълкование какво точно казва решението на съда. Предполага се, че трябва да се върне, но към кое? Към 2019 година ли? Ама и то е незаконно според решението на ВАС. Оказва се, че с години маркировката и промяната на движението е незаконна. Дори възстановяването на каквото и да било не е толкова лесно, ако искаме да го направим законно. Важно е да се намери какъв е пътят, по който да бъде решен проблемът“, посочи кметът.

Години наред нехайство. Няма „Генерален план за организация на движението“ (ГПОД). Нито Диана Русинова и други са го повдигали като въпрос. Изведнъж правим една велоалея и една бус лента и се вкарваме в ситуация, в която целият град страда от политическо позициониране и затова, че някои хора не могат да излязат от кампания“, добави той.

Ако следваме логиката на СДВР, да преградим булевардите с метална ограда, защото е незаконно, защото не е безопасно и да се доближим до мечтата ни за пешеходен център. Това, което се случва, е, че този диалог се води по медиите. Те ни пращат писма, ние им връщаме. Това е тяхна интерпретация какво следва. Има много фриволни работи, които не се споменават в решението на ВАС. Говорят за някаква строителна площадка. Как решиха, че е строителна площадка, та трябва да я обезопасяваш? Къде е разрешителното по строеж? По ЗУТ ли е? Несериозно е това, което се иска“, каза той.

„Преустановено е въвеждането на новата организация, разбира се. Не се е преустановило ползването на новите паркоместа и велоалеи. Те се ползват. Няма строително монтажни работи. Ако вчера Калин Стоянов е бил на строителна площадка, трябваше да носи каска. С Калин Стоянов не си говорим. Няма да сложим плътни огради. Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждания, ние ще ги обжалваме, защото мислим, че не са издържани“, добави Васил Терзиев.

Според него реорганизацията на движението около НДК стурова около 400 хил. лева. Той коментира и изказването на служебния министър на вътрешните работи, че ще бъде наложена глоба на Столична община в размер до 7000 лева. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон