Валентин Николов: Няма опасност за хората, радиоактивната вода е в хермозоната

„Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза директорът на централата Валентин Николов.

Той уточни пред бТВ, че обемите не са тези, за които говори атомният физик Георги Касчиев.

„Има изтичане, но е 8 кубика, вече всичко е почистено, няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за допусната човешка грешка. Не е преценен обема на азота, който се пуска, за да се провери в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и защо изтича вода от втори към първи контур. Може да го характеризираме така - ако сложите в една чаша сламка и започнете да духате ако нивото е по-високо  -това се е получило. Това е грешката“, каза Николов.

Човекът, който е направил грешката, вече е отстранен от работа и се прави анализ на ситуацията.

Николов обясни, че радиоактивната вода е изтекла в хермозоната, която е предназначена за много по-тежки аварии, а не за такива дребни инциденти.

„Тази вода не може да напусне хермозоната, не е никакъв проблем за персонала. Там дори не е имало персонал. Всичко е почистено. Засегната е топлоизолацията, тя е сменена“, каза Николов.

Той уточни, че подобни инциденти се случват, но те не са от такава степен, че да налагат да се уведоми дори АЯР. Въпреки това от ядрената ни централа са уведомили регулатора.

„Няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, няма опасност за хората, както и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“, подчерта Николов. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон