Ураганът "Берил" връхлита Ямайка по пътя към Кайманите и Мексико

Мощният ураган "Берил" преминава покрай южното крайбрежие на Ямайка, "задушавайки" острова с опасни ветрове и морски вълни, след като причини разрушения в Карибския басейн. Досега са загинали най-малко седем души, предаде АФП.

Окото на урагана от четвърта категория все още не е навлязло в бреговете на Ямайка, но това може да се случи през следващите часове. Очаква се да се приближи или дори да достигне Каймановите острови, преди да се насочи към полуостров Юкатан в Мексико.

Преди идването на "Берил" хората в цяла Ямайка извадиха лодките от водата и се втурнаха да купуват храна, вода, бензин и други стоки от първа необходимост.

На 3 юли бяха регистрирани постоянни ветрове от 220 км/ч.

Министър-председателят Андрю Холенс обяви полицейски час от 6:00 до 18:00 ч. на целия остров с население 2,8 млн. души и призова ямайците да спазват заповедите за евакуация.

"Ако живеете в ниско разположен район, който в миналото е бил засегнат от наводнения и свлачища, или ако живеете на брега на река, умолявам ви да се евакуирате в подслон или на по-безопасно място", каза той във видеоклип, публикуван в социалните мрежи.

Десмон Браун, управител на Националния стадион в Кингстън, заяви, че служителите му са се постарали да бъдат готови.

"Залепихме прозорците си, покрихме оборудването си - включително компютри, принтери и други подобни неща. Освен това структурата е предимно от бетон, така че не можем да направим повече", заяви Браун пред вестник "Ямайка обзървър".

Междувременно мексиканските власти се опитват да се подготвят за "Берил". Според националния координатор на Гражданска защита Лаура Веласкес ураганът се очаква да връхлети някъде между известната туристическа гореща точка Тулум и град Фелипе Карильо Пуерто.

От днес "ще има интензивни дъждове и пориви на вятъра", каза Веласкес, като обяви разполагането на стотици военни, морски пехотинци и работници по електроснабдяването в очакване на щети.

Правителството е подготвило 112 убежища с капацитет за около 20 000 души и е преустановило учебната дейност в щата Кинтана Роо. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон