Украйна се стреми към въздушна отбрана на срещата на върха на НАТО

Украйна отчаяно се нуждае от повече средства за противовъздушна отбрана, а срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица дава възможност на президента Володимир Зеленски да настоява пред поддръжниците на Киев за допълнителни батареи за защита от руски удари.

Зеленски ще присъства на срещата на върха, която отбелязва 75-ата годишнина от създаването на трансатлантическия алианс и на която ще се съберат лидерите на страните, които са предоставили на Киев военна помощ в размер на десетки милиарди долари, за да му помогнат да се противопостави на руската инвазия.

Тъй като е малко вероятно Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО, към която се стреми, новите средства за противовъздушна отбрана са най-конкретната помощ, която тя вероятно ще получи на срещата на върха.

По-долу АФП разглежда ключови въпроси относно нуждите на Украйна от противовъздушна отбрана и как те биха могли да бъдат решени.

Какви системи иска Украйна?

Зеленски от месеци твърди, че страната му не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана и поиска поне още седем батареи „Пейтриът“ в допълнение към вече дарените от САЩ, Германия и Нидерландия.

През почивните дни украинският лидер похвали даренията за противовъздушна отбрана, но заяви, че са необходими „по-конкретни решения“, „за да защитим всички наши градове и села и наистина да преодолеем руския терор“.

„Следващата седмица ще работим с нашите партньори за такива решения - подготовката вече е в ход“, каза той.

Защо Украйна се нуждае от тях?

Русия се възползва от пропуските в украинската противовъздушна отбрана, за да нанася опустошителни удари по цивилното население и инфраструктурата, както и да обстрелва киевските войски на фронтовата линия.

В понеделник украински официални лица съобщиха, че над 30 души са загинали от вълна от десетки ракети, които са ударили градове в цялата страна и са разрушили детска болница в Киев.

Междувременно Русия заяви, че неотдавна е атакувала три украински военновъздушни бази, което повдига въпроси за това как Киев ще защити флота от изтребители F-16, който трябва да пристигне в страната по-късно тази година.

А Украйна посочи липсата на въздушно превъзходство като основен фактор, ограничаващ способността на армията ѝ да напредва на бойното поле след неубедителната контраофанзива на Киев през 2023 г.

Международните поддръжници на Украйна се стремят да сглобят многопластова противовъздушна отбрана за страната, състояща се от системи с малък, среден и голям обсег, които могат да защитават от различни заплахи.

Но да се направи това от смесица от различни нови и по-стари западни системи и системи от съветската епоха в разгара на активен конфликт се оказа сериозно предизвикателство и недостатъците остават.

Какво ще получи Киев?

Съобщава се, че Съединените щати обмислят да дарят още една батарея „Пейтриът“ на Киев, който ги смята за особено ценни, тъй като това е една от малкото системи, способни да свалят най-модерните руски ракети.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън обеща действия за укрепване на отбраната на Украйна в изявление, в което определи ракетните удари на Москва от този ден като „ужасяващо напомняне за бруталността на Русия“.

„Заедно с нашите съюзници ще обявим нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, за да помогнем за защитата на нейните градове и цивилни граждани от руските удари“, каза Байдън в изявлението, без да посочва конкретни данни.

Вашингтон също така води разговори за потенциално прехвърляне на до осем батареи „Пейтриът“ от Израел в Украйна, съобщават американските медии.

Холандия пък ръководи усилията за изграждане на ракетна система „Пейтриът“ от различни компоненти от запасите на различни държави.

Германия и Румъния вече откликнаха на молбите на Зеленски за „Пейтриът“, като обещаха по една допълнителна система, а Италия заяви, че ще дари усъвършенствана система за противовъздушна отбрана SAMP/T. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон