Учен от Кеймбридж: Баклата може да спаси британците от депресия

Надя Мод - Раджман е ботаник с мисия. Изследователката от университета в Кеймбридж иска Обединеното кралство да опознае чудесата на една култура, която според нея може да промени здравето на нацията. Ето защо тя провежда кампания в полза на баклата.

Тя твърди, че Vicia faba има множество специални свойства. Той е богат на протеини, фибри и желязо, например. По-важното е, че съдържа химикали, които са свързани с трайно подобряване на настроението и емоциите на хората, които ги консумират, казва Мохд-Радзман пред „Обзървър“.

Поради тези причини Великобритания трябва да признае стойността на едно бобово растение, което твърде дълго е било пренебрегвано, твърди ученият, който току-що стартира кампания за насърчаване на британския бакла. Тя ще включва подобряване на сортовете му, публикуване на рецепти за приготвяне на по-апетитни ястия и организиране на лекции и демонстрации, за да се очертаят ползите от тази несправедливо подценявана култура.

“Баклата би могла да донесе толкова много ползи за хората в тази страна, ако можеше да ги убедим да я ядат“, казва тя. „И това е моята мисия. Да накарам страната да обикне баклата“.

Баклата се култивира за първи път в Близкия изток, но във Великобритания се отглежда още от желязната епоха. Около 740 000 тона се събират всяка година от около 170 000 хектара земя в Обединеното кралство.

„Голяма част от тази реколта обаче се използва за храна на животните, а голяма част от останалата се изнася за Египет, където се използва вместо нахут за направата на фалафели“, добавя Мохд-Радзман, изследовател в лабораторията Сейнсбъри, Кеймбридж.

Кампанията на Мохд-Радзман не е и единственият опит да накара британците да консумират повече Vicia faba. Учени от университета в Рединг наскоро предложиха Великобритания да премине към консумация на хляб, приготвен от нея, тъй като крайният продукт е по-устойчив и улеснява доставката на ключови хранителни вещества за хората.

Съставката леводопа или L-dopa обаче е от особен интерес за Мохд-Радзман, която работи и в Лабораторията по предприемачество към Кралския колеж в Кеймбридж. Тя се използва при клиничното лечение на хора с Паркинсон, а баклата съдържа високи нива на това съединение.

„Същественото е, че L-допа е доказано много ефективен при лечението на състоянието, известно като анхедония, което по същество представлява неспособност да се чувства или да се изпитва удоволствие. 

Ето защо смятам, че баклата е важна. Днес в Обединеното кралство имаме сериозен проблем с нарастващия брой млади хора, които изпитват проблеми с психичното здраве, и подпомагането им да се хранят правилно и здравословно ще бъде от решаващо значение за справяне с този проблем. Баклата ще бъде нашата първа линия на атака“.

Работейки с Фондация „Уилям Темпълтън“ за психично здраве на младите хора, Мохд-Радзман се фокусира върху намирането на евтини и достъпни начини за подобряване на храненето. „ Баклата е евтина и достъпна и има известни полезни ефекти, затова я популяризирам по време на беседи и демонстрации“. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон