Тошко Йорданов: Влакът за експертния кабинет е в третия мандат

„Подходът на ГЕРБ още в началото не бе добър-не предложиха експертен, а политически кабинет. Първият мандат е вече свършен, що се касае до нас подкрепата е само в третия мандат и ако го получим“. Това заяви пред БГНЕС заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„ГЕРБ не предложи експертен кабинет. Когато Борисов се появи и каза, че предлага експертен кабинет доминиран от ГЕРБ с министър-председател, външен министър и министър на отбраната на ГЕРБ-това не е експертен кабинет“, смята Йорданов.

Той подчерта, че експертен кабинет, за каквато подкрепа се обявяват от партията му, е политическите сили да поставят в съответните ресори хора, които са експерти, независимо от това коя партия ги е предложила. „Още в началото да политизираш половината министри-този влак замина. Ако искат да се качат на влака за експертния кабинет, решението е в третия мандат с друг подход“, категоричен е председателят на ПГ на ИТН.

Тошко Йорданов коментира, че от конструирането на 50-я парламент разговори с ГЕРБ не са водени, но и дори да има среща следващата седмица и на нея визията им за експертен кабинет да съвпадне, то позицията на ИТН няма да се промени-първият мандат няма да бъде подкрепен. „Първият мандат се опорочи и няма смисъл да го съживяваме, защото освен ДПС никой друг не каза, че ще го подкрепи, а ние искаме да разговаряме и с другите партии, за да може да има наистина експертен кабинет, който да е широко подкрепен“, смята депутатът.

Той бе категоричен, че подходът на ГЕРБ за преговори в началото не е бил добър и в този контекст призова президентът да помисли на коя партия да връчи третия мандат, а от формацията му ще направят опит за реализация, ако разбира се, първите два мандата са неуспешни. „Ако получим третия мандат, ще отправим покани за наистина експертен кабинет към всички партии включително към ПП-ДБ. В ДБ има доста сносна експертиза и разумни хора и би било добре, ако техни хора участват в експертно правителство, но в частта ПП изпитвам сериозни съмнения, че могат да предложат нещо, но да видим-могат да ме изненадат“, каза още Тошко Йорданов. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон