Стотици затрупани от свлачищата в Нова Гвинея няма да бъдат извадени

Военните от Папуа-Нова Гвинея заявиха, че стотиците селяни, за които се опасяват, че са погребани от свлачище в планината, няма да бъдат извадени. Причината е, че мястото е счетено за "твърде опасно", предаде АФП.

"Всички усилия за извличане на телата бяха прекратени поради опасността от нови свлачища", заяви майор Джо Аку. 
Аку - един от водещите военни офицери, които наблюдават обекта - обяви високопланинската зона за "забранена зона", която ще бъде отцепена за общността и властите до второ нареждане.
"На този етап е твърде опасно да се намираме на мястото. Това е най-лошото и най-голямото свлачище, което съм виждал", каза офицерът.
Папуа Нова Гвинея е един от най-застрашените от бедствия региони в света и свлачищата са изключително често срещани в планинските райони.
Според първоначалните оценки на правителството, свлачището от 24 май може да е погребало до 2000 души, въпреки че според Аку броят им е по-близо до 650. 
По данни на местните здравни власти са открити само 9 тела.
Вътрешен доклад на отдела за минно дело и геоложки опасности на Папуа-Нова Гвинея предупреждава, че има "голяма вероятност от нови свлачища" на мястото "в близко бъдеще".
В доклада се заключава, че до района трябва да бъдат допускани само експерти. 
По оценки на местните власти в двата района, засегнати от бедствието, живеят 7849 души.
Много от тези хора са били евакуирани и разчитат на помощта на агенции или партньорски държави, за да оцелеят.
Джо Аку добави, че се водят разговори с общността и местните власти за евентуално изграждане на мемориал за тези, които са "погребани под развалините". | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон