Специална книга разказва за акварелните репродукции на Васил Чакъров

Книгата се продава в книжарницата на Националната галерия, а изложбата ще бъде достъпна до 8 септември.

Вече има каталог към изложбата “Васил Чакъров” (1934 - 2018 г.) по повод 90 години от рождението на художника в Националната галерия в София, предаде репортер на БГНЕС.

“Изложбата е посветена на 90 години от рождението на Васил Чакъров, открихме я на 30 май, радва се на много добро посещение, а от днес вече ще представим и каталог към нея”. Това заяви пред БГНЕС Анелия Николаева, главен уредник в Националната галерия и куратор на изложбата.

Анелия Николаева коментира, че книжното тяло ще бъде от 390 страници и припомни, че това е първото сериозно издание, посветено на художника. “Това издание не е само каталог, понеже в него има репродукции, които не са включени в изложбата, - книгата е разделена и на няколко корпуса, които представляват много добра извадка от цялостното творчество на Васил Чакъров”, поясни уредникът.

От галерията са се постарали изданието да има претенциите да представи оптимално по най-добрия начин разнообразното творчество на Чакъров. “Той се изявява както в областта на живописта, така и в графиката, но самият той казва, че неговата сила е акварела и затова в книгата повече страници са посветени на репродукциите, които са в акварелна техника”, поясни Николаева.

Книгата се продава в книжарницата на Националната галерия, а изложбата ще бъде достъпна до 8 септември. |БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон