Изследванията показват, че последователното изпиване на 250 мл сок от цвекло всеки ден може драстично да намали стойностите на кръвното налягане, като хората отбелязват позитивни резултати само в рамките на четири седмици. Нещо повече, оказва се, че след като хората са спрели да пият сока, кръвното им налягане се е покачило до началната си стойност.
Според „Таймс“ експерти от Лондонския университет „Куин Мери“ са установили, че цвеклото е съкровищница на неорганични диетични нитрати. Тези нитрати, които се превръщат в нитрити и след това в азотен оксид, действат облекчаващо на кръвоносните съдове. Така цвеклото се превръща в силен претендент за регулиране на кръвното налягане и укрепване на здравето на сърцето.
В рамките на изследването, ръководено от университета, участниците, които имат проблеми с хипертонията или са изложени на висок риск от нея, са били накарани да консумират ежедневно по една напитка в продължение на месец. На половината от участниците е дадена доза сок от червено цвекло, а на другата половина - плацебо, което не се различава по външен вид и вкус. След приключване на изследването, описано в Hypertension, тези, които са получавали истинската напитка, са отчели спад на кръвното налягане до „нормални“ граници.
И все пак, две седмици след изследването, след като спрели приема на сок от цвекло, участниците забелязват, че кръвното им налягане отново се е покачило до старите си върхове. Това подсказва, че за да се постигне трайно въздействие, е необходима постоянна консумация на нитрати.
Подчертавайки значението на цвеклото в нашата диета, д-р Линия Пателс обяснява: „Консумацията на цвекло или други богати на нитрати храни, като зеленолистни зеленчуци, копър и тиква, също ще увеличи приема им. Някои хора предпочитат шотове от цвекло, тъй като те са концентриран източник на нитрати“.
Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон, наскоро изрази убеждението си в изключителните заслуги на цвеклото за подобряване на кръвообращението.
Според професор Спектър цвеклото осигурява множество ползи за здравето поради съдържанието на полифенол, който помага за намаляване на възпаленията, и нитрати, жизненоважни за подобряване на притока на кръв чрез разширяване на кръвоносните съдове, което го прави полезно за спортни постижения и контрол на високото кръвно налягане.
Спектър също така подчерта историческата привлекателност на зеленчуците.
„Цвеклото е било любимият символ в римските публични домове. То има много добри здравословни свойства. Съдържат защитен химически полифенол, наречен бетаин, който е уникален и е наистина полезен при възпаления. И съдържат прекурсори на азотния оксид, който е газ, важен за промяната в кръвоносните ни съдове“, каза професорът.
Здравният гуру Майкъл Мозли, който почина по-рано тази година, някога определи цвеклото като „енергиен“ зеленчук, посочвайки огромните му ползи за здравето.
„Цвеклото е особено богато на нитрати. Нитратите се превръщат от бактериите в слюнката в азотен оксид и, разбира се, това води до разширяване на кръвоносните съдове и следователно до по-голям приток на кръв към крайниците“, твърди Мозли.
„Обичате го или го мразите, тази цвеклото е доказано в клинични проучвания като ефективен начин за намаляване на кръвното налягане, а също и за подобряване на спортните постижения. Освен това е пълно с антиоксиданти, които намаляват възпаленията, което го прави идеален за всички, които са загрижени за здравето на сърцето“, казва още гурото. | БГНЕС