Силно земетресение удари централна Япония

Няма опасност от цунами.

Силно земетресение с магнитуд 5.9 удари централна Япония, съобщи Японската метеорологична агенция (JMA).

Три къщи са се срутили, но няма съобщения за смъртни случаи или наранявания, съобщи Агенцията за управление на пожарите и бедствията след плиткото земетресение, което удари полуостров Ното.

Публичната телевизия NHK показа кадри на поне една къща, която е била наклонена с тежко повредени стени и срутен керемиден покрив.

Не са открити аномалии в ядрените централи Кашивазаки-Карива и Шика в региона на брега на Японско море, съобщи Японската агенция за ядрено регулиране.

"Регионът е сеизмично активен повече от три години, включително земетресението с магнитуд 7.6 на 1 януари тази година. Очаква се това да продължи в обозримо бъдеще, така че моля, продължавайте да бъдете внимателни," съобщи JMA.

Агенцията също предупреди за свлачища и падащи камъни в региона, особено след дъжд или допълнителни земетресения.

Земетресението задейства аларми на смартфоните и бе последвано от няколко по-слаби вторични труса.

На Нова година, поне 260 души загинаха след като масивно земетресение удари полуострова, включително 30 "свързани със земетресението" смъртни случаи, както и тези, убити директно в бедствието.

Земетресението на 1 януари и неговите вторични трусове събориха сгради, причиниха пожари и прекъснаха инфраструктурата в момент, когато семействата празнуваха новата година.

JMA съобщи, че земетресението в понеделник е свързано с това от януари, със сходен епицентър и сеизмичен механизъм.

Япония, разположена върху четири големи тектонски плочи по западния ръб на Тихоокеанския "Огнен пръстен", е една от най-сейсмично активните страни в света.

Архипелагът, дом на около 125 милиона души, преживява около 1500 труса всяка година и съставлява около 18 процента от земетресенията в света.

Повечето от тях са слаби, въпреки че щетите, които причиняват, варират в зависимост от тяхното местоположение и дълбочината, на която се случват.

Въпреки това, дори големите земетресения обикновено причиняват малко щети благодарение на специалните строителни техники и строгите строителни регулации в четвъртата по големина икономика в света. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон