Шведски съд ще се произнесе по обвинения във военни престъпления на висш сирийски офицер

Стокхолмски съд ще произнесе присъдата си по делото срещу един от най-високопоставените сирийски военни служители в Европа, обвинен във военни престъпления по време на гражданската война в Сирия.

Бившият бригаден генерал Мохамед Хамо, на 65 години, който живее в Швеция, е обвинен в "подпомагане и подстрекаване" към военни престъпления, предаде АФП.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотна присъда.

Очаква се окръжният съд в Стокхолм да обяви присъдата си в 11:00 ч. местно време.

Войната между режима на президента Башар Асад и въоръжените опозиционни групи, включително "Ислямска държава" (ИДИЛ), избухна, след като през 2011 г. правителството потуши мирни продемократични протести.

В нея загинаха повече от половин милион души, милиони са разселени и са опустошени икономиката и инфраструктурата на Сирия.

Според обвиненията Хамо е допринесъл - чрез "съвети и действия" - за военните операции на сирийската армия, които "систематично са включвали нападения, извършвани в нарушение на принципите на разграничаване, предпазливост и пропорционалност".

"По този начин военните действия са били безразборни", каза прокурор Каролина Визландер пред съда при откриването на процеса през април.

Визландер заяви, че "широко разпространените въздушни и наземни атаки" на сирийската армия са причинили щети "в мащаб, който е бил непропорционален с оглед на конкретните и непосредствени общи военни предимства, които е можело да се очаква да бъдат постигнати".

Твърди се, че в ролята си на бригаден генерал и началник на отдел за въоръжение Хамо е помагал за координирането на доставките на оръжие и боеприпаси за частите.

Адвокатката на Хамо, Мари Килман, посочи пред съда, че клиентът ѝ отрича да носи наказателна отговорност и не е показал "намерение" да допринесе за "безразборни военни действия" от страна на други лица.

Килман добави, че офицерът не може да бъде държан отговорен за действията си, "тъй като е действал във военен контекст и е трябвало да изпълнява заповеди". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон