Сгреши ли Европа със спирането на ваксинацията с „AstraZeneca“

За няколко дни приложението на ваксината срещу COVID-19 на „Oxford-AstraZeneca“ спря в почти цяла Европа.

Франция, Испания, Германия, Италия и повече от дузина други страни спряха използването на ваксината, наричайки това „предпазна мярка“ поради опасения, че тя може да бъде свързана с образуването на тромби - решения, които противоречат на съветите на световните здравни агенции, съобщава Си Ен Ен.

Някои страни подкрепиха ваксината, включително Великобритания, където вече са приложени над 11 милиона дози и където реалните данни показват, че ваксините намаляват инфекциите и хоспитализациите.

Действията на европейските правителства изненадаха експерти и повдигнаха безброй въпроси на хора, които вече са били ваксинирани с тази ваксина.

Но общото послание на здравните експерти е спокойно. Когато се поставят в контекст, докладваните случаи на тромбоза са редки и не по-големи от тези, които биха били в общата популация, докато ваксината доказано работи, за да намали случаите на COVID-19.

„В момента просто не виждам причина дадена държава да прекрати ваксинацията с „ AstraZeneca“. Това всъщност няма много смисъл за мен “, казва Майкъл Хед, старши изследовател в „Global Health“ в университета в Саутхемптън, пред Си Ен Ен..

„Тези ваксини са за защита срещу пандемичен вирус. Има спешност при приложението на ваксината “, добавя той. "Така че спирането на кампания за ваксини без ясна причина в момента изглежда като лошо решение".

Европа заема объркана позиция по отношение на ваксината на „AstraZeneca“, откакто беше одобрена за първи път в ЕС в края на януари.

В рамките на няколко седмици няколко държави от ЕС гневно порицаха компанията, че не е доставила пълното количество обещани дози. Те поставиха под съмнение и ефикасността на препарата при по-възрастните хора, само за да обърнат по-късно позицията си. Попречили на пратките с ваксината да напуснат континента, а сега спряха приложението й поради опасения относно връзки с тромбоза.

"Ваксината на „AstraZeneca“ изглежда е малко политически футбол, поради причини, които наистина не разбирам", казва Хед.

"Не беше много назидателно да се вижда от научна гледна точка", добави той. "По отношение на науката, която стои зад ваксината, тя е безопасна, ефективна е, това е много добра ваксина".

Последният епизод започна миналата седмица, когато Дания спря ваксината за две седмици, цитирайки някои съобщения за съсирване при хора, получили инжекцията, включително един фатален случай. Норвегия скоро последва, цитирайки доклади за три случая на съсирване, включително един смъртен, съобщен в понеделник.

Оттогава практически цяла Западна Европа спря да използва ваксината, но страните напомнят на гражданите, че подобни решения са предпазни, докато чакат Европейската агенция по лекарствата (EMA) да прегледа инцидентите.

Агенцията ще заседава в четвъртък, а Световната здравна организация (СЗО) преглежда докладите във вторник, но и двете агенции заявиха, че понастоящем няма доказателства за връзка със съсирването на кръвта, като ЕМА добави, че ползите от ваксината надвишават рискове.

Все още няма случаи на тромбоза, предизвикана от ваксината; това е, което EMA и СЗО обсъждат, а EMA се очаква да даде своите съвети на страните в четвъртък.

Но дори докладваните случаи на тромбоза при ваксинирани хора са много малко и не са свързани помежду си. В Дания смъртен случай предизвика първоначалната вълна на отричане. След прилагане на 1,7 милиона дози „AstraZeneca“, Германия е открила само седем случая на кръвосъсирване - макар и по-рядък тип, известен като мозъчна венозна тромбоза, кръвен съсирек във вена в мозъка, каза в понеделник Дирк Брокман, епидемиолог от Института „Робърт Кох“.

Норвежката агенция по лекарствата заяви, че трима пациенти, които в момента се намират в болницата, "имат картина на рядко заболяване", тъй като пациентите имат необичайна комбинация от нисък брой тромбоцити, кръвни съсиреци в малки и големи съдове и кървене. Подобни комбинации от симптоми не са наблюдавани при хора, получавали други ваксини, каза агенцията.

Холандска лаборатория е получила 10 съобщения за образуване на кръвни съсиреци при получатели на ваксина, но с различни условия от тези в Норвегия.

Съобщените инциденти не са достатъчно многобройни, за да предизвикат безпокойство сред здравните експерти.

През изминалата седмица , Международното дружество за тромбоза и хемостаза (ISTH) препоръча на всички възрастни, които отговарят на условията, да продължат да получават ваксинациите си. "Малкият брой случаи на тромбоза, съобщени във връзка с милионите прилагани ваксини не предполага пряка връзка", се казва в съобщението на дружеството.

Те добавят, че "въз основа на всички налични данни, ISTH вярва, че ползите от ваксината covid-19 далеч надхвърлят всякакви потенциални усложнения, дори за пациенти с анамнеза за кръвни съсиреци или за тези, които приемат антикоагулантни лекарства".

Джон Гибинс, директор на Института за сърдечно-съдови и метаболитни изследвания в Университета в Рединг, се съгласи, че броят на тромбозите е малък.

"Броят на участниците е малък и вероятно не е повече, отколкото бихте очаквали при неваксинирано население" казва той пред Си Ен Ен. Няколко експерти казват едно и също.

Съсирването на кръвта или тромбозата се появява по различни причини, а венозната тромбоза е сравнително често срещана (засяга 1 до 2 на 1000 души), обяснява Гибинс, добавяйки, че рискът от тромбоза се увеличава с възрастта и че има допълнителни рискове за някои хора.

Не е изненадващо, че някои изолирани случаи на съсирване се наблюдават при хора, получили ваксината.

"Когато започнете да имунизирате милиони хора, това неизбежно се случва от време на време", каза Гибинс. "Но това не показва причинно-следствена връзка, не показва, че ваксината наистина е отговорна за това".

„От това, което видяхме в милионите дози „AstraZeneca“, сериозните странични ефекти са буквално пословичното „един на един милион“, казва експертът от Саутхемптън Хед.

Но Гибинс отбелязва, че случаите на съсирване на мозъка в Германия са забележителни. „Тромбозата на черепно-синусовите вени (CVST) е рядък вид тромбоза, която засяга пет от всеки милион пациенти“, казва той и добавя, че конкретните обстоятелства около тези случаи все още не са ясни.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, се съгласява, че асоциацията трябва да бъде разследвана щателно, но подчерта, че рискът от смърт от COVID-19 е значително по-висок от този на CVST.

„AstraZeneca“ удвои безопасността на ваксината си в неделя, като заяви, че внимателен преглед на 17-те милиона души, инжектирани с ваксината в ЕС и Великобритания отново установява, че няма "доказателства" за връзка с тромбите.

Установено е, че от тези милиони хора има 15 случая на дълбока венозна тромбоза (DVT) и 22 белодробни емболии, съобщени след ваксинация; по-малко от броя, за който се очаква да се появи естествено в рамките на този размер на популацията.

"Общият извод е, че ваксините осигуряват отлично ниво на защита", казва Гибинс.

Също така е важно да се отбележи, че хората, които получават ваксина на „AstraZeneca“, може да са по-склонни да съсирват кръв така или иначе.

„Хората, които се ваксинират, особено в Европа, където те все още са в ранен етап на прилагане, са предимно по-възрастни популации и клинично уязвими хора. Следователно се очаква да се наблюдават по-високи нива на кръвни съсиреци в тези популации “, казва Хед.

Най-важното е, че ваксината осигурява защита срещу болест, която сама по себе си причинява кръвни съсиреци. "Едно нещо, в което сме абсолютно сигурни, е, че инфекцията с covid и особено при хора, които са хоспитализирани с инфекция с covid, крие значителен риск от образуване на кръвни тромби", каза Гибинс.

„Най-големият риск от това е, че намаляваме приема на ваксини като цяло и като следствие увеличаваме риска хората да имат кръвни съсиреци просто защото са заразени с COVID-19“, добавя той.

Експертите са съгласни, че е много малко вероятно, но не и невъзможно ваксината да е причинила случаите, но има и други фактори.

Те вероятно не са причинени от ваксината. Няма очевиден биологичен механизъм, който да показва, че тромбите са причинени от ваксината “, казва Хед.

В миналото е доказано, че някои ваксини имат редки, но сериозни странични ефекти. Например, опасенията относно страничните ефекти бяха повдигнати по време на пандемията от свински грип H1N1 през 2009 г., където в крайна сметка беше установено, че една от използваните ваксини има връзка с нарколепсията.

Но дори и да е така тук, данните досега показват „нива толкова ниски, че не виждам причина за това за да спре ваксинацията, каза Хед.

"Бих казал, че е много по-полезно да се ваксинират хората срещу COVID, отколкото да се поставя на пауза ваксинацията поради много, много, много малко вероятна връзка с нарушения в съсирването", казва Стивън Грифин, ръководител на антивирусната изследователска група и вирусна онкология в Университета в Лийдс пред Си Ен Ен.

„Рисковете от COVID сред населението са много, много по-високи от възможните странични ефекти на която и да е ваксина“, каза той.

Непосредствената последица от спирането за разследване може да бъде по-голяма, тъй като хората пропускат назначения за ваксинация или виждат закъснения във ваксинациите си.

"Хората, които не би трябвало да бъдат заразени", ще бъдат заразени в резултат на спирането, добавя Хед. "Дори ако прекъсването е кратко, само няколко дни, това означава, че разпространението не е достигнало до толкова хора, колкото би трябвало, включително хора с висок риск".

Тази седмица ще чуем повече от EMA и СЗО, но и двете агенции заявиха, че страните трябва да продължат да прилагат ваксината на „AstraZeneca“, докато се провеждат проучванията.

"Докато разследването продължава, понастоящем EMA поддържа становището, че ползите от ваксината на „AstraZeneca“ за предотвратяване на COVID-19, заедно със свързания с него риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти", казва агенцията.

СЗО добавя, че ваксинационните кампании трябва да продължат.

„Към днешна дата няма доказателства, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно кампаниите за ваксинация да продължат, за да можем да спасим животи и да спрем тежката болест, причинена от вируса“, се казва в изявлението на глобалната агенция пред Си Ен Ен. Организацията добавя, че оценява последните доклади, но заявява, че всякакви промени в нейните препоръки ще бъдат "малко вероятни".

СЗО ще прегледа данните, а в момента ЕМА преглежда доказателствата и се очаква да произнесе решението си в четвъртък.

Във Великобритания, където са разпределени повече от 11 милиона дози от ваксината, здравните служители са еднакво твърди в доверието си.

"Ние преглеждаме внимателно докладите, но наличните доказателства не предполагат, че причината е ваксината", казва в изявление Фил Брайън, ръководител на службата за безопасност на ваксините в британската агенция за регулиране на лекарствените средства.

"Хората трябва да се ваксинират, когато им дойде реда", казва той.

Страните, които са прекратили ваксината, заявиха, че мерките са предпазни. И докато експертите са изненадани от темпото, те отбелязват, че не е необичайно лекарствата и ваксините да бъдат преразглеждани, след като се използват вече.

Това е част от нормалния процес. Това би се случило нормално, просто никой наистина не би знаел, защото нямаше да сме в средата на пандемия “, казва Гибинс за прегледите за безопасност на ваксините.

Страните ще изчакат да чуят насоки от EMA, но много от тях изразиха желанието си да продължат ваксинирането скоро.

Ирландският премиер Михаел Мартин заяви пред Си Ен Ен, че би искал въпросите за ваксинацията на „AstraZeneca“ да приключат до края на тази седмица и че вярва, че страната може да "навакса доста бързо ваксините, които е трябвало да бъдат отложени".

А френският министър на здравеопазването Оливие Веран се опита да успокои хората, получили вече ваксината, подчертавайки, че "не са в опасност".

Може ли опасенията да повдигнат въпроси относно ваксините?

Като цяло експертите се надяват, че европейските страни скоро ще въведат отново ваксините „AstraZeneca“, но дългосрочното въздействие на епизода е причина за безпокойство.

"Притеснен съм от съмнения относно ваксините в Европа", казва Хед, като твърди, че предишните коментари на френския президент Еманюел Макрон относно ефикасността на ваксината на „AstraZeneca“ при възрастни хора са "безполезни" и подчерта, че неотдавнашните страхове от кръвни съсиреци могат да влошат проблема.

"Уплаха като тази има потенциал да породи съмнения относно ваксините", казва той. Скептицизмът към ваксините е особено висок във Франция и през последните години и към други ваксини, показват проучвания.

И дори притесненията за конкретна ваксина могат да забавят излизането на света от пандемията. "Това, което не искаме, е хората да кажат, че ще изчакам друга ваксина", казва Хед.

„Няма да бъдат защитени достатъчно хора, изпълнението ще бъде възпрепятствано и ще има повече случаи на COVID-19, отколкото би трябвало да бъде“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон