„Седмицата на турската кухня“ събра елита на България

Тазгодишната тема на Седмицата на турската кухня е посветена на здравословната и вкусна егейска кухня.

„Седмицата на турската кухня“ беше отбелязана в София в хотел „Рамада“ под егидата на турското посолство в София, предаде репортер на БГНЕС. 

Събитията се отбелязват както в Турция, така и в чужбина от 21 до 27 май под егидата на Президентството на Република Турция всяка година от 2021 г. насам.

У нас на „Седмицата на турската кухня“ присъстваха министърът на културата Найден Тодоров, бившият министър-председател Николай Денков, видни личности от България и посланици от над 30 държави, а общият брой на участниците надхвърли 250.

Турският посланик Негово превъзходителство Мехмет Саит Уянък приветства гостите и отбеляза традициите на турската кухня, която е сред десетте най-добри в света.

Целта на събитието бе да подчертае традициите на турската кухня, да насърчи здравословните и устойчиви хранителни навици и да допринесе за запазването на тези ценности. Седмицата на турската кухня също така подкрепя процеса на културно популяризиране и брандиране на Турция в областта на кулинарията.

Тазгодишната тема на Седмицата на турската кухня е посветена на здравословната и вкусна егейска кухня. Известните готвачи Дилек Йеткинер и Кафер Айхан споделиха с гостите тънкостите на традиционната турска кухня и егейските вкусове.

Средиземноморската диета и кухня са признати за нематериално културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 2010 г.

Зехтинът е незаменим елемент от егейската и средиземноморската кухня. Великолепният Път на маслиновите дървета, простиращ се между Чанаккале и Мугла, е част от културните маршрути на Съвета на Европа от 2005 г. насам. Находките от археологическите разкопки на Клазоменай в Измир включват най-старото съоръжение за извличане на зехтин, датиращо отпреди 2600 години. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон