Сърбия може да добива литий още през 2028 г.

Според Rio Tinto в Ядар в Западна Сърбия се намират едни от най-големите запаси на литий в Европа

Президентът Александър Вучич заяви, че Сърбия би могла да добива литий още през 2028 г., след като получи нови гаранции от австралийския миннодобивен гигант Rio Tinto и ЕС за спорен проект, съобщи FT.

Според Rio Tinto в Ядар в Западна Сърбия се намират едни от най-големите запаси на литий в Европа - стратегически ценен метал, който е от решаващо значение за производството на батерии за електромобили.

Залежите са открити през 2004 г., но сръбското правителство спира проекта за добив през 2022 г. след седмици на протести, предизвикани от опасения за околната среда и общественото здраве.

Вучич заяви пред "Файненшъл таймс", че минният гигант и Европейският съюз са дали "нови гаранции" по отношение на спазването на екологичните стандарти.

"Ако изпълним всичко, (мината) може да бъде отворена през 2028 г.", каза Вучич, като добави, че това ще бъде промяна в играта за страната и целия регион.

Президентът заяви, че се очаква мината да произвежда 58 000 тона литий годишно, което би се равнявало на 17% от производството на електромобили в Европа или на 1,1 млн. автомобила.

Преди това противниците обвиниха Rio Tinto и Вучич, че не са прозрачни по отношение на процеса и че отказват да публикуват доклади за въздействието върху околната среда.

Mинният гигант публикува доклад за въздействието върху околната среда, който имаше за цел да успокои опасенията и да пренастрои условията на дебата, като групата обеща "безопасна, надеждна и доказана технология".

Rio Tinto осъжда "широка кампания за дезинформация, основана на клеветнически елементи", в която се изтъкват "необосновани твърдения", че проектът ще навреди на водните ресурси, почвата, биоразнообразието, качеството на въздуха и човешкото здраве.

През септември 2023 г. Сърбия подписа писмо за намерения с Европейската комисия за стратегическо партньорство в областта на батериите и суровините. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон