Руският олигарх Усманов започва съдебна битка с UBS

Руският олигарх Алишер Усманов е започнал съдебно производство срещу швейцарския банков гигант UBS в Германия за това, че е предала "неоснователна" информация на органите, които го разследват за предполагаемо пране на пари.

Усманов, съюзник на руския президент Владимир Путин, започна съдебни действия срещу UBS в съда във Франкфурт, европейската централа на групата, за "серия от неоснователни доклади", които банката изпратила на финансовите органи.
Това е "предизвикало политическо разследване срещу него", заяви адвокатът му.
Усманов твърди, че UBS е предала на полицията повече от дузина доклади, датиращи от 2018 г. до 2022 г., които той нарича "абсурдни и необосновани, ако не и съзнателно фалшиви", нарушаващи правилата относно поверителността, "личните права" и "банковия договор".
Като е разпространила "фалшиви твърдения", банката е помогнала за започването на разследване и разширяването на санкциите на ЕС срещу него, причинявайки финансови загуби и "огромни" щети на репутацията му, каза адвокатът му, цитиран от АФП.
Милиардерът е един от десетките руски олигарси, засегнати от западните санкции след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.
Германия започна разследване срещу Усманов за предполагаемо пране на пари и укриване на данъци, като в края на 2022 г. полицията нахлу в офисите на UBS като част от разследването.
Германските власти също така претърсиха имоти на Усманов в страната, а през 2022 г. конфискуваха яхтата "Дилбар", най-голямата в света, която според списание "Форбс" струва около 600 млн. долара. Усманов отрича тя да е негова собственост. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон