Русия издаде заповед за арест на Юлия Навалная

Веднага последва реакция от страна на германския канцлер Олаф Шолц, който разкритикува Русия за издаването на заповед за арест на Юлия Навалная.

Русия издаде заповед за арест на Юлия Навалная, обвинявайки опозиционерката в участие в "екстремистка организация", предаде АФП.

Съдът съобщи, че е одобрил искането на следователите и е взел решение за налагане на превантивна мярка под формата на задържане за срок от два месеца.

Навалная обеща да продължи делото на съпруга си Алексей Навални, основен опонент на руския лидер Владимир Путин, който почина в арктически затвор през февруари.

Навалная заклейми заповедта като заяви: "Владимир Путин е убиец и военен престъпник. Мястото му е в затвора".

Екипът на активиста също отхвърли обвиненията.

"Навалная беше арестувана за това, че е член на екстремистка общност от печално известния Басмански съд в Москва", написа в X Леонид Волков, бивш ръководител на щаба на Навалная.

"Голямо признание за решимостта на Юлия да продължи борбата на Алексей!", добави той.

Реакция дойде и от германския канцлер Олаф Шолц: „Заповедта за арест е заповед срещу желанието за свобода и демокрация", написа той в X.

"Заповедта за арест е заповед срещу желанието за свобода и демокрация", добави канцлерът.

Организациите на Навални са забранени в Русия, обявени са за "екстремистка" група и са включени в официалния списък на терористите.

Навалная застана до съпруга си, докато той организираше масови протести в Русия, като го изведе от страната, когато беше отровен. След което тя демонстративно се върна с него в Москва през 2021 г., знаейки, че ще бъде вкаран в затвора.

След смъртта му Навалная обеща да продължи работата на покойния си съпруг и да се бори срещу правителството на Путин от чужбина.

По време на руските избори през март Навалная призова за масови протести срещу Путин, като образува дълги опашки пред избирателните секции. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон