Проливни дъждове отнеха живота на 27 души в Централна Америка

Сред загиналите са две момичета, чийто дом е бил погребан от свлачище.

Проливните дъждове в Централна Америка са причинили смъртта на най-малко 27 души в резултат на свлачища и наводнения през последната седмица. Това е станало главно в Ел Салвадор, но също така и в Гватемала и Хондурас, съобщиха официални лица.

Министърът на околната среда на Ел Салвадор Фернандо Лопес заяви, че пороите са резултат от ниско налягане над Тихия океан, с косвено влияние от тропическата буря Алберто, която причини смъртта на четирима души в Мексико.

"За съжаление броят на загиналите достигна 19 души, което е много жалко събитие", заяви в телевизионно интервю ръководителят на гражданската защита на Салвадор Луис Амая.

Сред загиналите са две момичета, чийто дом е бил погребан от свлачище.

Амая заяви, че са проведени няколко превантивни евакуации в рискови райони по склоновете на хълмовете и в близост до прелели реки.

В съседна Гватемала властите съобщиха, че са регистрирани седем смъртни случая и заявиха, че наводненията са повредили пътища и мостове.

Постоянната комисия за извънредни ситуации в Хондурас (Copeco) съобщи за един смъртен случай, като са засегнати 3500 души и са повредени повече от 200 къщи.

Според журналист от АФП няколко общини са откъснати от света поради покачването на реките в южната част на Хондурас, близо до границата със Салвадор.

В Никарагуа не се съобщава за смъртни случаи, но властите предупреждават за покачващи се реки, наводнени домове и повреди по пътищата. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон