Прокуратурата разследва служител на МОН за пране на пари

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за неизгодна сделка и пране на пари.

На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването - претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, съобщиха от прокуратурата.

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души - З.О. и С.Т., които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Същевременно З.О. и С.Т. са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо З.О. и С.Т.

Разследването по случая продължава. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон