Продължително прекъсване на електрозахранването в Еквадор

"Има повреда в електропреносната мрежа, която предизвика верига от прекъсвания, така че в цялата страна няма електричество"

Министърът на енергетиката Роберто Луке съобщи, че Еквадор е засегнат от прекъсване на електрозахранването.

"Има повреда в електропреносната мрежа, която предизвика верига от прекъсвания, така че в цялата страна няма електричество", каза Луке в X.

Но електричеството започна да се възстановява постепенно, поне в столицата Кито, около час по-късно, предаде АФП.

Прекъсването на електрозахранването беше внезапно и изненада пътуващите с метрото в Кито, тъй като влаковете спряха, а хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани.

Светофарите престанаха да работят и полицаи обслужваха кръстовищата, за да поддържат някакво подобие на ред в тримилионния град.

"Инцидентът трябва да е бил сериозен, защото дори извади от строя електрозахранването на метрото, което има своя отделна система", заяви кметът на Кито Пабел Муньос на X.

В големия тихоокеански пристанищен град Гуаякил също е настъпил транспортен хаос, а хората са се оказали блокирани в асансьорите на административни и жилищни сгради.

Уличните коли в южния град Куенка спряха да се движат.

Луке заяви, че по-късно в сряда ще даде пресконференция за прекъсването на електрозахранването.

През април Еквадор претърпя планирани прекъсвания на електрозахранването, тъй като заради сушата нивото на водата в остарелите водноелектрически централи е ниско.

Тази нередовна услуга приключи през май, когато настъпи дъждовният сезон. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон