Процесът срещу журналиста Еван Гершкович ще започне на 26 юни

Съдебният процес срещу американския журналист Еван Гершкович, обвинен в събиране на информация за руски завод за танкове от името на ЦРУ, ще започне на 26 юни в Екатеринбург, Урал, съобщи съдът, отговарящ за делото.

Процесът срещу 32-годишния журналист от „Уолстрийт джърнал“ - Wall Street Journal - (WSJ), който беше арестуван през март 2023 г., ще се проведе при закрити врата, предаде АФП.

Първото заседание е насрочено за 26 юни 2024 г.", се казва в изявлението на Свердловския областен съд.

Журналистът, който е работил за АФП в Москва между 2020 и 2021 г., е обвинен в "шпионаж" - престъпление, което се наказва с до 20 години затвор.

Той, семейството му, работодателят му и страната му категорично отхвърлят тези обвинения, които Русия никога не е потвърдила, и определят делото като измислица.

Прокуратурата обвинява Еван Гершкович, че е "събирал секретна информация" за компанията "Уралвагонзавод" от името на ЦРУ, разузнавателната агенция на САЩ.

Уралвагонзавод е един от най-големите производители на оръжие в Русия, който произвежда по-специално бойните танкове Т-90, използвани в Украйна, и танка от ново поколение Армата, както и товарни вагони.

Русия никога не е предоставяла публично никакви доказателства, а цялата процедура е била класифицирана като секретна.

Сериозността на тези обвинения е безпрецедентна за чуждестранен журналист от времето на СССР насам. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон