През последните години млечните чайове - разнообразни сладки напитки, включително чай с мехурчета - станаха изключително популярни в Китай и други части на Азия, а ново проучване изтъкна някои тревожни връзки между напитката и проблемите с психичното здраве, съобщи „Science alert”.
Изследователи от университета "Цинхуа" и Централния университет по финанси и икономика в Китай са изследвали 5 281 студенти от Пекин и са установили, че симптомите на пристрастяване към млечния чай са не само реални, но и свързани с проблеми като депресия и тревожност.
"Млечният чай е отбелязал огромен ръст в популярността си в Китай, особено сред младежите", пишат изследователите в публикувания си документ.
"Нашите констатации подчертаха, че консумацията на млечен чай може да доведе до пристрастяване, а то е свързано с депресия, тревожност и мисли за самоубийство."
Използвайки призната скала на пристрастяването, която разглежда фактори като постоянен глад и прекаляване, екипът открива доказателства, че някои млади хора показват признаци на пристрастяване. Почти половината от анкетираните са заявили, че изпиват поне една чаша млечен чай седмично.
Освен допълнително количество захар, млечните чайове често съдържат и кофеин, поради което се изразява загриженост, че този вид напитки могат да доведат до лошо настроение и социална изолация при подрастващите.
В това проучване консумацията на млечен чай е свързана със самотата и депресията. Въпреки че проучването не е имало за цел да определи причината, то подчертава потенциален проблем, който трябва да бъде проучен допълнително, особено като се има предвид нарастващата популярност на тези видове напитки.
Изследователите, които стоят зад проучването, предполагат, че младежите в Китай и другаде биха могли да използват млечния чай като механизъм за справяне и начин за регулиране на емоциите - и че тези напитки биха могли да бъдат пристрастяващи и вредни по същия начин, както социалните медии или наркотиците.
Бъдещите изследвания биха могли да включват по-големи извадки и да проследяват консумацията на млечен чай за по-дълъг период от време.
"Резултатите показват, че консумацията на млечен чай може да доведе до симптоми на пристрастяване, включително честота, зависимост/желание, намерение за спиране, невъзможност за спиране, толерантност и чувство за вина", пишат изследователите.
Екипът препоръчва да се въведат мерки за предпазване както от физически, така и от психически проблеми, които могат да бъдат свързани с млечния чай - от затлъстяване и кариес до пристрастяване и депресия.
"Настоящите констатации могат да помогнат на създателите на политики при разработването на нормативни актове, като например ограничаване на рекламата, осигуряване на психообразование, установяване на стандарти за хигиена на храните за такава просперираща индустрия, в която преобладават младите хора, като същевременно се защитава тяхното психично здраве", пишат изследователите./БГНЕС