ПП-ДБ: Вие сте на ход ; ГЕРБ: Оттеглете Асен Василев

Пореден епизод от сагата „Кабинет Мария Габриел“ се разигра в четвъртък.

Макар мандатът да е национален, а не партиен, от двете водещи коалиции цял ден си прехвърлят „горещия картоф“ и отговорността за това кой първи трябва да покани „противниковия отбор“ в не-коалицията на преговори за състава на Министерския съвет, вече предложен от Габриел. Размяната на реплики за това кой и на кого трябва да се извини доведе до факта, че вече няколко дни не е насрочено гласуване на проектокабинета в Народното събрание, обобщава парламентарният репортер на БГНЕС.

Още сутринта от парламентарните кулоари Бойко Борисов заяви, че дава време и днес на съпредседателите на ПП-ДБ да мислят, да се извиняват публично и декларира категоричната си подкрепа към Габриел. От телевизионните студия същата позицията изразиха в един и същи час Деница Сачева, Рая Назарян и Владислав Горанов.

В следобедните часове на днешния ден публично изявление не дойде от страна на ПП-ДБ, обединението изпрати в писмен вид своята позиция, в която прехвърлиха топката в полето на ГЕРБ:

"Уважаемим колеги,

Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа: 1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи; 2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера; 3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост. На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход", казват от ПП-ДБ.

Минути по-късно дойде отгвоорът на ГЕРБ, отново в писмен вид:

ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията ѝ за министър-председател, заявиха от партията на Бойко Борисов.

"Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет.

Уважаеми колеги от ПП-ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента", заявиха от партията на Борисов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон