Посланикът на САЩ в Косово се сбогува с Габриел Ескобар

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер се сбогува със специалния американски пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар, предаде БГНЕС.

"Моят приятел и колега Габриел Ескобар приключва работата си като специален пратеник за Западните Балкани. Пожелавам му успех в следващото му назначение. За мен беше чест да работя с него за постигане на целите на САЩ в Косово и в диалога с Европейския съюз. Изказвам му благодарност за неуморната му отдаденост в утвърждаването на нашата визия за сигурно, проспериращо и демократично Косово и региона на Западните Балкани", написа посланик Ховениер в социалната мрежа X.

Държавният департамент на САЩ определя оттеглянето на Ескобар за "редовна ротация", а не уволнение.

През месец март списание "Фронтлайнър" публикува мащабно разследване, което поставя под съмнение почтеността на американския дипломат. В разследването са описани детайлно финансови връзки между семейството на Ескобар и сръбски правителствени органи, което предполага компрометиране на неговия неутралитет в чувствителния диалог между Косово и Сърбия. Този диалог е от решаващо значение за мира на Балканите, белязани от етнически конфликти и политическа нестабилност.

Журналистът Вуди Ксимшити разкри финансови връзки между съпругата на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия при организирането на културни събития. Тези връзки хвърлят сянка върху очакваната неутралност и безпристрастност на международния пратеник и пораждат съмнения относно действията му по време на критични дипломатически събития, като кризата в северната косовска област Митровица през юни-август 2023 г. и опита за анексиране на Северно Косово от сръбски паравоенни формирования през септември.

"Фронтлайнър" разкри и договор между правната фирма McGinnis Lochridge LLP и правителството на Република Сръбска от 23 декември 2019 г., начело с проруския президент Милорад Додик. Този договор предвижда месечни плащания в размер на 80 000 долара на адвокатската кантора за консултиране и представляване на Република Сръбска по международни правни въпроси. Документът показва предполагаема семейна връзка между Мануел Ескобар, съдружник в кантората, и Габриел Ескобар. Въпреки че предполагаемите семейни връзки не са равнозначни на конфликт на интереси, в нюансираната сфера на дипломацията те могат да засилят възприятията за пристрастност, поставяйки под въпрос безпристрастността, необходима в такива деликатни преговори. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания