Посланикът на САЩ: Ще има нови имена от РСМ в "черния списък", наблюдаваме Иван Стоилкович

Посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агелер обеща нови имена от Северна Македония в "черния списък" на САЩ, предаде репортер на БГНЕС.

Агелер нарече случилото се на последните избори в страната "политическо цунами", а предложението Иван Стоилкович да заеме поста вицепремиер - "шокиращо".

Стоилкович е лидера на Демократическата партия на сърбите /ДПС/ в РС Македония. Мандатоносителят Християн Мицкоски го предложи и за Министър на връзките между общностите.

"Не бях чувала за човека, докато не разбрах за номинацията онзи ден. Оттогава прочетох някои от нещата, които е казвал. Намирам ги за шокиращи и, честно казано, осъдителни... Изглежда има дълга поредица от много неудачни и обидни коментари, изявления и публикации. Не ми се струва, че този човек е имал реална власт да взема решения, така че не сме в позиция да правим декларативно изявление за това как ще изглежда неговата позиция. Не знам какво ще определи новото правителство като приоритети за това министерство. Но мога да кажа, че ще наблюдаваме внимателно", заяви посланик Агелер в интервю за "360 степени".

Относно бъдещо разширяване на санкционния списък с нови фигури от РСМ, тя посочи, че това е дълъг процес.

"Приема се много сериозно, това е правен процес, който трябва да спазваме. Имам приятели македонци, които ми казаха: "мога ли да номинирам някой за вашия "черен списък?", но не става така. След като изградим случай от информацията, с която разполагаме и с която разполага Вашингтон, той преминава през много, много внимателен и много подробен преглед. Трябва се уверим, че отговаря на всички законови изисквания, за да санкционираме лице или лица. Мога да ви уверя, че има няколко случая, които са във Вашингтон и се разглеждат. Нямам представа кога ще бъдат обявени, това е за адвокатите. Разбира се, че ще има още", поясни Агелер.

Дипломатът заяви, че "цунами" е добра дума за случилото се по време на изборите.

"Много от нас бяха изненадани от резултатите на първия тур на и не знам някой, с когото разговарям редовно, да е прогнозирал победата на бившата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) на парламентарния вот. Във всеки демократичен процес ясно се казва, че гражданите на Северна Македония, искат промени, искат да виждат нещата по различен начин. Гражданите заявиха това много ясно по време на историческата победа за ВМРО-ДПМНЕ - че искат променят начина, по който страната се справя с корупцията, енергетиката, икономиката", каза Агелер.

Посланикът каза, че е много важно Преспанското споразумение да бъде спазвано, особено по време на юлската среща на върха на НАТО във Вашингтон.

"Беше разочарование за ръководството във Вашингтон, когато президентът (на РСМ) реши да не използва конституционното име на страната по време на полагането на клетвата. Приветствам публичната изява на Мицкоски, в която той каза, че ще спазва конституционното име на държавата при полагане на своята клетва. Много се надявам това да се случи през идния уикенд - конституционното име да се използва, когато той или външният министър са в Брюксел, или по време на някои от предстоящите срещи и особено по време на юлската среща на върха на НАТО във Вашингтон", подчерта Агелер.

"Отново искам да отбележа декларираните цели на това конкретно правителство - борба с корупцията, растеж на икономиката, въвеждане на алтернативни енергийни източници, разширяване на инфраструктурата и изграждане на по-добри отношения със съседите. Това са техните декларирани цели и със сигурност са в съответствие с нашите цели“, допълни дипломатът.

На въпрос дали има риск от по-силно влияние от страна на Кремъл в Северна Македония, включително в Македонската православна църква, Агелер отговори:

"Трудно е да се определи точно откъде идва този натиск. Но със сигурност го има и всички го осъзнаваме. Тук, в Северна Македония, може да не присъства толкова, колкото в други страни от региона. Но разбира се, ние сме наясно с това и винаги има възможности за по-голямо зловредно влияние от страна на руснаците. Ние сме наясно и ще продължим да споделяме информацията, която имаме за тези усилия, с новото правителство, точно както направихме с предишното правителство."

Агелер посочи, че корупцията прониква системно във всеки аспект от живота в Северна Македония.

"САЩ са инвестирали половин милиард долара във върховенството на закона и правителствения сектор от обявяването на независимостта на Северна Македония. Продължаваме да се ангажираме на всички нива в съдебната система и в обществото, защото голяма част от всичко това е дребна корупция и не се признава за корупция по същия начин, както някои от по-сериозните случаи. Това е истински проблем. Отговорът е труден. Не знам как правителството смята да се справи с това, дали ще започне с корупцията по високите или по-ниските етажи, но ние ще бъдем с тях. По всякакъв възможен начин и чрез нашите програми ще помогнем за решаването на проблема. Защото това искат гражданите на тази държава. Те искат да видят, че могат да очакват съдебна система, която третира всички еднакво пред закона и не се дължи на политическо влияние от никоя партия. Така че какъвто и подход да изберат, ние ще бъдем тук, за да им помогнем", обясни американският посланик. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон