Патриарх Вартоломей към Даниил: Прегръщаме ви и възгласяме Достоен

„Следва първенствуващият да бъде украсен с добродетелите на вярата, защото праведният живот показва правилността на учението и чистотата на действията, свидетелства за божествеността на вярата", каза Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски, предаде репортер на БГНЕС.

Вартоломей се обърна към Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил с думите: „Целуваме ви и с дълбока любов и изрядна почит ви прегръщаме, Ваше блаженство, по случай избора ви и възгласяме Достоен!“

Вселенският патриарх подчерта, че Източноправославната църква не страда от синдрома на историзма, като посочи, че историята никога не е била безоблачна, а бурна, отбелязвайки отношенията в миналото между Константинополската и Българската църква.

Вселенският патриарх отбеляза, че присъствието му тук днес е едно събитие, което се случва за първи път в църковната практика. Според него така се открива една нова епоха, белязана от надмогване на историческите трудности.

В заключение Вселенският патриарх благослови българския народ.

„Църквата в Константинопол като всеобща майка-хранителка на всички православни църкви е вървяла и ще върви с постоянна вярност без да изоставя особената си тежест и да пренебрегва историята. За съжаление, днес някои православни братя развиват полемика срещу отговорностите на Константинополския архиепископ. Отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите вселенски събори, което ще рече от самия Всесвят дух. Този животворен опит на църквата донасяме тук. Приветстваме единодушния по чин и да бъдем поканени на интронизацията, което се случва за първи път“, каза още Вселенският патриарх.

Открива се нова епоха. Тя трябва да е белязана от надмогване на историческите трудности на изолацията и самодостатъчността и да открие пътя за възвръщане на църковността в междуправославните отношения. Моля ви, да постъпвате достойно със званието, за което сте призвани, и залягате да запазването единството на духа чрез връзките на мира. Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог. На добър час, Свети Брате. Достоен!“, завърши словото си Вселенският патриарх Вартоломей. І БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон