Олимпийските игри осветлиха културното противопоставяне във Франция

Всяка страна домакин на Олимпийските игри е изправена пред изпитание. Това не е изпитание като война или национално бедствие. Не може да се сравнява с избори, каквито предстоят на Америка тази есен. Но най-голямото спортно събитие в света поставя огледало пред нацията, както малко други събития.

Част от причината е, че организацията му е толкова сложна, че чак замайва ума. То е стрес тест за правителството на страната. То поставя невероятни тежести върху държавната бюрокрация. Често, предвид превишаването на разходите, то натоварва публичните финанси. Но то също така дава отговори на по-големи, неудобни въпроси. 
Най-трудният от тях е да се реши какво означават Олимпийските игри. След публични инвестиции от милиарди долари и години на подготовка, какво ние, страната домакин, искаме да покажем на света за себе си? В случая с Франция, която след по-малко от два месеца ще бъде домакин на 10 000 спортисти и 10 милиона зрители, отговорът остава неясен. 
Досега подготовката за Париж 2024 е служила само за да се подчертаят големите разделения в страната, нейните съмнения и неврози. По-голямата част от вниманието е съсредоточена върху грандиозната, разчупваща нормите церемония по откриването, която се планира на река Сена.
След публични инвестиции в размер на милиарди долари и години на подготовка, какво иска да покаже на света за себе си Франция като страна домакин?"
Концепцията - флотилия от речни лодки ще пренася атлети през сърцето на Града на светлината - изглежда великолепно френска в своята амбиция и потенциална красота, но е възможно да се открие и полъх на галска гордост. Парад по време на откриването на стадиона, на който атлетите се движат по спортни екипи? Не е ли парад на открито малко рисковано в нашия засегнат от тероризъм свят? 
Този вид показност се харесва на такива като президента Еманюел Макрон и може би щеше да бъде оценен по-широко в една по-уверена Франция, тази от 60-те и 70-те години на миналия век, а не в съвременната версия, която е толкова разкъсвана от съмнения в себе си. Вместо това много хора изглеждат истински притеснени. 
И нищо не е допринесло повече за влошаване на настроението - или за насаждане на разделение - от спора за музиката за церемонията по откриването. Още от момента, в който изтече в медиите в края на февруари, новината, че поп звездата Ая Накамура ще изпълнява, раздели мненията.
Фактът, че родената в Мали и израснала в Париж певица е един от най-известните и най-излъчвани френски изпълнители в международен план, не е от значение за много консерватори, а според социологическите проучвания и за по-голямата част от страната. Нито пък заявеното от нея желание да адаптира Едит Пиаф, една от легендите на френския шансон. 
Какъв е смисълът от провеждането на Олимпийските игри във Франция, ако след това крием кои сме?
Замисленото изказване за мултикултурализма, творчеството и приобщаването беше заглушено от критики, които министърът на правосъдието на страната определи като "чист и прост расизъм". Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен взе на прицел предполагаемата "вулгарност" на Накамура, като предположи, че представянето ѝ във Франция ще "унижи" страната. Други я обвиниха, че е изопачила френския език. Основното ѝ нарушение беше, че просто не изглеждаше или не звучеше достатъчно "френски" за нейните критици. 
Беше неизбежно игрите да бъдат въвлечени в културните войни за идентичността и бъдещето на Франция, още повече в разгара на кампанията за европейските избори. Критиците с орлов поглед скоро забелязаха, че на официалния плакат на Олимпиадата - ръчно нарисувано от художник изображение на Париж - липсва християнският кръст, който би трябвало да се намира на върха на забележителността „Инвалидите“.
"Какъв е смисълът от провеждането на Олимпийските игри във Франция, ако след това скрием кои сме?", попита Марион Марешал, заклет консерватор, чиято партия привлича недоволните католици в страната. На други места кметът на Париж трябваше да защити травестит, който беше преследван в интернет, след като обяви, че ще участва в щафетата на олимпийския огън.
И така, какво ще означава всичко това? Какво послание ще отправи Франция към света? Ще бъдат ли забравени споровете и съмненията в себе си, хленченето и мърморенето, след като лодките излязат на вода по блестящата Сена на 26 юли?
В момента инфраструктурата е готова или се довършва.
Превишаването на бюджета е малко по историческите стандарти. Визията е впечатляваща. Възможно е да си представим, че Игрите ще бъдат мощно изявление за ефективността на френската администрация и непреходната красота на страната, което ще събуди национална гордост. Успехът би могъл да се разглежда и като триумф на демократичния свят в идеологическата му борба с автокрациите по света.
И все пак, дори ако Накумура блесне на церемонията по откриването, дори ако игрите повишат репутацията на страната като елегантна и изискана, не очаквайте тази разделена и капризна нация да остане дълго време в размитото, добро настроение на националното постижение. | БГНЕС 
------------- 
Адам Плоурайт, Си Ен Ен

Последвайте ни и в google news бутон