Оксфордският университет връща 500-годишна скулптура на Индия

Оксфордският университет обяви, че ще върне на Индия 500-годишна скулптура на хиндуистки светец.

Бронзовата статуя с височина почти 60 см, изобразяваща Тируманкай Алвар, е била изложена в университетския музей „Ашмолиън“, съобщи "Гардиън".
Искът за скулптурата от XVI в. на тамилския поет и светец от Южна Индия е подаден чрез индийската Върховна комисия. Смята се, че бронзът може да е бил откраднат от индийски храм.
"На 11 март 2024 г. съветът на Оксфордския университет подкрепи искането на индийската върховна комисия за връщане на бронзовата скулптура на светеца Тируманкай Алвар от XVI в. от музея Ашмолиън. Сега това решение ще бъде представено на Комисията по благотворителност за одобрение", се казва в изявление на музея.
През май миналата година кралица Камила носеше короната на кралица Мери на коронацията на крал Чарлз без спорния диамант Кохинор - един от най-големите шлифовани скъпоценни камъни в света. Той е конфискуван от Източноиндийската компания в Пенджаб, Северна Индия, след победата ѝ във Втората англо-сикхска война през 1849 г.
Диамантът е подарен на кралица Виктория и оттогава е част от скъпоценностите на короната, като е изложен на публично място в Дома на скъпоценностите в лондонския Тауър.
Индия на няколко пъти предявява претенции, че е законният собственик на диаманта, който е използван при коронацията на кралица Елизабет, кралицата майка.
Правителствата на Иран, Пакистан и Афганистан също претендират за собствеността на скъпоценния камък и настояват за връщането му, откакто Индия получи независимост от Британската империя през 1947 г.
През 2022 г. университетите в Оксфорд и Кеймбридж заявиха, че могат да върнат колекциите от бронзови изделия от Бенин, след като Нигерия ги поиска.
Повече от 200 артефакта са ограбени от британските колониални сили през 1897 г. в отговор на ожесточен търговски спор.
Няколко хиляди бронза и други артефакти са взети от британците и продадени в Лондон, за да се възстановят разходите за военната мисия.
Миналата година министър-председателят Риши Сунак влезе в спор с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който настоява за връщането на мрамора от Партенона.
Сунак обвини Мицотакис, че се опитва да се „заяжда“ за скулптурите от Партенона, след като отмени среща с гръцкия лидер.
Атина от десетилетия води кампания за връщането на артефактите. Страната отдавна твърди, че те са били незаконно придобити по време на чуждата окупация. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон