Очаквано ГЕРБ печели изборите, „Величие“ - изненада

ГЕРБ е победител на предсрочните парламентарни избори и редовните европейски избори. Партията на Бойко Борисов получава близо 26% от гласувалите днес, сочат първите данни от екзитполовете, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ е победител на предсрочните парламентарни избори и редовните европейски избори. Партията на Бойко Борисов получава близо 26% от гласувалите днес, сочат първите данни от екзитполовете, предаде репортер на БГНЕС. 
Второто място е все още несигурно и за него се борят ПП-ДБ и ДПС с почти изравнени резултати между 15,4% и 15,6%. На четвърто място остава „Възраждане“ с 14%.
БСП и „Има такъв народ“ получават съответно 9%  и 6,3% от гласовете. 
Голямата изненада на този вот е формацията „Величие“, начело полк. Николай Марков, която е с над 3% подкрепа.
Всички останали формации „Меч“, „Синя България“ и „Солидарна България“ са под 2%.

Избирателната активност към 19.00 часа и за двата вота е около 29-30%.

Как гласуваха политиците

Борисов: И аз мечтая за България, в която няма кешови потоци

Гласувах да не ви вземат по левче от всеки дизел и бензин, да не плащате по 30% на посредници, контрабандата да не продължава да се вихри, да не се дава възможност на Нинова и Асен Василев да вървят по кешовите потоци. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че мечтае за България, в която няма кешови потоци. „Формулата на кешовите потоци е ПП-ДБ, Възраждане и БСП, след като Асен Василев казва, че вървят тези потоци към Нинова“, заяви лидерът на ГЕРБ.
От заклинанията от сутринта стана ясно, че ние можем само с ДПС, ПП-ДБ могат само с Възраждане и БСП, Възраждане казват или ние или никой, така че математика в случая няма, посочи още Борисов.

Пеевски: Време е да направим стабилно правителство

Време е да направим стабилно правителство. Хората заслужават ново начало. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, след като гласува.
Председателят на ДПС гласува с хартиена бюлетина в Кърджали.

Петков: Докато Пеевски и Борисов вземат решения, няма смисъл да се преговаря

Гласувах да не предадем надеждата, че България може да е нормална държава, където има справедливо разпределени блага, моят страх е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички българи да гласуват, рискът за родината ни е голям. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.
Залогът е, че сме на кръстопът. Или ще върнем България назад обратно, когато едни фигури разполагаха с държавата ни като бащиния или ще вървим напред, каза Петков. Докато двамата Пеевски и Борисов са в позицията да вземат решения, няма смисъл да се преговаря и да се говори за каквото и да било. Ние видяхме, че нашата визия за България и тяхната са коренно различни, уточни Петков.

Христо Иванов гласува за европейска България, която не се връща назад

Гласувах да продължим с реформите - да не се връща България назад и на изток. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов.
На изборите 2 в 1 – за национален парламент и за европейски парламент, Иванов избра машинния вот.
На парламентарните и гласувах за мнозинство за нормална европейска България, каза Иванов. Желанието му е страната да не се връща назад и на изток.
Гласувах да не оставяме страната в ръцете на Пеевски, добави той. Опциите за коалиране изключват сядане на масата с ДПС. Той очаква да приключи изборният ден и остава опцията за коалиции отворена.
Важно е как ще се произнесе народът, обяви Христо Иванов.
Много е важно да призовем хората да гласуват, а не да остават България на самотек. Надеждата му е, че България ще се събуди изненадана от висока избирателна активност.

Костадин Костадинов: Изборите са шанс да се изхвърли политическият боклук в кофата

Изборите са шанс да се изхвърли политическият боклук в кофата. Когато не гласувате вие, друг гласува вместо вас. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
В Турция ще гласуват, но защо даваме чужди граждани да избират нашето управление, попита Костадинов.
Който се е изморил от правото си на избор се е изморил от свободата, подчерта още той и прикани българския народ да гласува.
Бъдещето на България е във вашите ръце, гласувайте, каза Костадинов.

Нинова: За да е успешно и трайно правителството, трябва да е надпартийно и експертно

Гласувах за мир, социална справедливост, за край на сглобките и договорките, да има ред, стабилност и сигурност във всеки дом, а на евроизборите за хора, за които националният интерес е на първо място в общия ни европейски дом. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Нинова гласува с хартиена бюлетина, като добави, че тя е по-сигурна според нея.
Видях желание в хората да се гласува, по-високата активност, значи по-висока легитимност, уточни Нинова. Трябва да се направи всичко възможно да има кабинет, България има нужда от стабилност, надявам се да има разум и да има кабинет, добави тя. Правителството, за да е успешно и трайно, трябва да е надпартийно, експертно и програмно, подчерта още Нинова.

Ивайло Вълчев: Искам България да спре да се лашка по влакчето на ужасите

Всички ние искаме България да бъде управлявана разумно и нормално без да се лашка на влакчето на ужасите, което представляват поредните избори, заяви Ивайло Вълчев, зам.-председател на ИТН.
Във вътрешен план вярвам, че хората ще гласуват за тези, които ще донесат разбирателство, а за европейските избори очаквам хората да изберат представители, които са като тях със същите виждания и мисли, а не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, добави още той.
България може да е равноправна с останалите, а не назад и нейният дневен ред да е и дневен ред в Европа, отбеляза Вълчев. Организацията на вота две в едно оценява с надежда, че денят ще протече спокойно.


България прави два избора в един

България днес направи два избора в един – редовни избори за Европейски парламент и шести предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам. 
В изборите за национален парламент се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 евродепутати.
6518 са регистрираните общо кандидати за двата вида избори. 6100 са кандидатите за национален парламент, 418 - са кандидатите за ЕП. От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.
Според окончателните списъци на изборите за членове на Европейски парламент право на глас имат 6 138 050 избиратели, а на изборите за Народно събрание – 6 593 275 избиратели.
Извън страната се гласува в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях се гласува и за двата вида избори, в останалите се гласува само за НС. В Турция има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон