Областната управа оспорва пред съда разпореждането за спиране на демонтажа на ПСА

Упълномощен представител на областния управител на София – главен юристконсулт, обжалва пред съда разпореждането на главния инспектор в Министерство на културата Иван Генов за спиране на демонтажа на Паметника на съветската армия, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на днешното заседание стана ясно, че делото е прекратено спрямо сдружението, което е пуснало молба да бъде конституирано като заинтересована страна. Прекратяването подлежи на обжалване.

Упълномощеният представител от страна на областния управител отбеляза, че счита за неправилно разпореждането на главния инспектор. Главният юристконсулт каза пред БГНЕС, че поддържа представената жалба от страна на областния управител, след което представи пред съда списък с разноски.

Упълномощеният представител на Министерство на културата поиска от Административен съд – София-град да отхвърли жалбата.

Един от мотивите на главения инспектор в Министерство на културата Иван Генов за издаване на разпореждането за спиране на демонтажа на Паметника на съветската армия е, че не е поискано разрешение от експертния съвет по изобразително изкуство, а има протокол от него, който казва, че те реално не са компетентни да разгледат предложението, представено от областния управител, за технически демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от монумент Паметник на съветската армия.

Съдът определи, че намира делото за изяснено от фактическа страна и предостави 7-дневен срок за писмени бележки, след което ще се произнесе с решение, което подлежи на обжалване.

„Ние не бяхме конституирани като страна, така че не сме много, много в детайлите, но най-общо това е последното дело, което трябва да каже веднъж и завинаги, че демонтажът, който се случи е законен и дължим“, каза пред БГНЕС общинската съветничка Марта Георгиева, която е и представител на Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия.

За нея, както и за останалите представители на гражданската инициатива, аргументите за издаване на заповедта за спиране на демонтажа, подписана от главния инспектор в Министерство на културата, са нелегитимни.

„Тази заповед се обжалва от областната управа и именно това дело се гледаше днес“, допълни Георгиева. Тя уточни: „Не сме запознати с неговите аргументи, тъй като доколкото ние познаваме в детайли целия процес, областната управа неслучайно забави толкова чаканото премахване на този тумор от центъра на София, защото всеки най-малък детайл беше изпипан, така че всичко да стане по законен ред без право на връщане назад“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон