Неотдавнашно проучване, ръководено от Вашингтонския университет, разкрива шокиращо увеличение на паразитните червеи във видовете морски дарове, които обикновено се консумират сурови или недостатъчно топлинно обработени, което поражда безпокойство у любителите на суши по целия свят. Според проучването тези „суши паразити“ са се увеличили 283 пъти през последните 40 години.
Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че годишно има около 56 милиона случая на паразитни инфекции, свързани с консумацията на рибни продукти. Например при консумация на заразено парче суши можете да развиете заболяване, наречено анисакиаза, като рискувате паразитът да се прикрепи към лигавицата на червата ви и да се наложи да се подложите на операция за отстраняването му. Анисакиазата, известна също като червейна болест на херингата, е заболяване, причинено от паразит, който живее върху или във вътрешността на друг организъм. Името си получава от вида ларви на нематоди, които причиняват заболяването и които принадлежат към рода Anisakis. Възрастните червеи се намират в лигавицата, която покрива стомаха на морските бозайници, например китовете. Яйцата на паразита се изхвърлят заедно с изпражненията на животното и се излюпват в морската вода. Тези яйца се излюпват във водата и се превръщат в ларви, които се консумират от ракообразни (най-вече раци и скариди). Като се хранят с тези ракообразни, рибите и калмарите се заразяват с ларвите на паразита. Те заразяват вътрешностите на рибите, като се вграждат в органите им и накрая в мускулите им.
Когато консумираме сурова или недостатъчно сготвена риба, калмари, октоподи или други морски дарове, съдържащи ларви от третия стадий на Anisakis, можем да станем случайни гостоприемници. След като бъдат погълнати, червеите могат да навлязат в стомашно-чревния тракт и да се заселят в стомаха, а понякога и в тънките черва. В крайна сметка паразитът умира и образува възпалена маса в хранопровода, стомаха или червата.
Неотдавнашно проучване, публикувано от Вашингтонския университет, подчертава драматичното увеличение на паразитите Anisakis от 70-те години на миналия век насам. Изследователите анализират данни от различни места по света и установяват зашеметяващо 283-кратно увеличение на разпространението на червеите.
Япония е особено силно засегната от инфекциите с Anisakis. Според оценките през 2018 г. и 2019 г. в страната са регистрирани около 20 000 случая годишно. Въпреки това, откакто сушито и други ястия със сурови морски дарове, като например поке-чаши, станаха изключително популярни на Запад, случаите на заразяване се увеличават в САЩ, Европа и Южна Америка.
Хората с анисакиаза могат да имат симптоми като болки в корема, гадене, повръщане, подуване на корема, диария, наличие на кръв и слуз в изпражненията и лека треска. Инфекцията на тънките черва е по-рядко срещана, но когато се появи, може да доведе до възпалително образувание и симптоми, подобни на болестта на Крон, която се развива една до две седмици по-късно. Ако имате усещане за изтръпване по време или след консумация на сурова или недостатъчно сготвена риба или морски дарове, внимавайте. Това усещане всъщност може да е червей, който се движи в устата или гърлото! Хората често могат сами да извадят червея от устата си или да го изкашлят, за да предотвратят инфекция. При някои хора се наблюдава повръщане, което често може да изхвърли червея от организма.
Най-често нападаните от паразитира видове са сьомга, риба тон, калмари, треска, хек, скумрия, синьо меджидие, сардини и аншоа. В Обединеното кралство е известно, че атлантическата сьомга и морската пъстърва, уловени в морето или в реките, също са изложени на риск от заразяване със същия вид паразит, пише NHS Choices. Според СЗО в отглежданите изкуствено лаврак, групер и каракуда могат да се съдържат паразити от вида anisakis. | БГНЕС