Нидерландка подобри 41-годишен рекорд в леката атлетика

Фемке Бол подобри световния рекорд на 400 м в зала, който просъществува близо 41 години. Тя стана шампионка на Нидерландия с 49.26 сек на първенството в Апелдоорн. Досегашното върхово постижение се държеше от Ярмила Кратохвилова – 49.59 сек, ригистрирани на 7 март 1982 г. в Милано. Това беше и един от най-старите световни рекорди в историята на леката атлетика.

Бягането в Апелдорн бе едва второ в кариерата на Бол под 50 секунди. Преди седмица, на турнира в Метц (Фр), тя завърши за 49.96.

Бронзовата медалистка на 400 м от олимпийските игри в Токио 2020 за трети път записва името си като световна рекордьорка. Миналата година, в Острава, тя даде най-добро време в историята на нетрадиционните 300 метра, а в първото си бягане пез настоящия сезон на закрито, постави още един рекорд на нетипична дистанция - 500 м (1:05.63 мин.) в Бостън.

"Това постижение дължа на феновете - каза щастливата Бол след бягането в "Омниспорт Арена". - Никога не бях виждала толкова хора тук. Когато финиширах, знаех, черекордът е мой, защото шумът от трибуните беше невероятен".

Освен бронза от Токио 2020 Фемке Бол има спечелени още сребърни медали от световни първенства на открито и закрито, три европейски титли на открито и две в зала. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон