Кабинетът на Нетаняху отрече да е постигнато временно примирие в Газа

В ивицата Газа не е в сила прекратяването на огъня, обявено по-рано от световните агенции. Това изявление направи кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху в последните минути, предаде репортер на БГНЕС.

„В момента няма прекратяване на огъня или примирие с хуманитарни цели в ивицата Газа в замяна на разрешаване на евакуация на чужди граждани“, гласи съобщение, публикувано на страницата на офиса на Нетаняху в социалната мрежа "X".

По-рано британският "Гардиън" информира, че от 9.00 часа местно време, Израел, с посредничеството на Египет и САЩ, се е съгласил за временно прекратяване на огъня в южната част на Газа. Медията поясни, че потвърждение от израелската армия и посолството на САЩ в Израел не е получено.

БГНЕС припомня, че стотици метрични тонове помощи от няколко държави са задържани на Синайския полуостров в Египет в продължение на дни в очакване на споразумение за безопасното им доставяне в Газа и евакуацията на някои притежатели на чуждестранни паспорти през пропускателния пункт Рафах.

"Рафах ще бъде отворен отново. Заедно с ООН, с Египет, с Израел и с други страни въвеждаме механизъм, чрез който помощта да бъде доставена и да стигне до хората, които се нуждаят от нея", заяви по-рано тази сутрин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. /БГНЕС