Израел готви сухопътна атака, отваря отново граничен пункт в Газа

Блинкен заяви, че пропускателният пункт Рафах ще бъде отворен отново, за да бъде допусната хуманитарна помощ.

ООН алармира, че резервите от гориво във всички болници в ивицата Газа се очаква да стигнат само за още около 24 часа.

Повече от 1000 души се смятат за изчезнали под развалините в ивицата Газа

Израел твърди, че 600 000 палестинци са напуснали северната част на палестинския анклав.

В неделя Джейк Съливан, съветник по националната сигурност в Белия дом заяви, че предстоящият пакет от оръжия за Израел и Украйна ще надхвърли значително границата от 2 млрд. щатски долара.

Очаква се контролираният от Египет граничен пункт към Газа да бъде отворен отново на фона на дипломатическите усилия за предоставяне на помощ в контролираната от "Хамас" ивица, която е подложена на интензивни израелски бомбардировки след нападението на групировката срещу Израел, при което на 7 октомври загинаха 1300 души.

Шокиран от нападението над градове и села, Израел провежда най-интензивните бомбардировки на Газа и наложи строга блокада, подготвяйки сухопътна инвазия.

Стотици метрични тонове помощи от няколко държави са задържани на Синайския полуостров в Египет в продължение на дни в очакване на споразумение за безопасното им доставяне в Газа и евакуацията на някои притежатели на чуждестранни паспорти през пропускателния пункт Рафах.

"Рафах ще бъде отворен отново. Заедно с ООН, с Египет, с Израел и с други страни въвеждаме механизъм, чрез който помощта да бъде доставена и да стигне до хората, които се нуждаят от нея", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в неделя.

NBC News, позовавайки се на палестински служител, съобщи, че граничният пункт Рафах ще бъде отворен в 9:00 ч. в понеделник. Позовавайки се на източник от сферата на сигурността, ABC News съобщи, че пропускателният пункт ще бъде отворен за няколко часа в понеделник, без да предоставя подробности. Израел призова изтощените жители на Газа да се евакуират на юг, което стотици хиляди вече направиха в обсадения анклав, в който живеят над 2 млн. души. "Хамас", който управлява Газа, каза на хората да игнорират посланието на Израел.

Резервите от гориво във всички болници в ивицата Газа се очаква да стигнат само за още около 24 часа, което излага на риск хиляди пациенти, съобщи в понеделник хуманитарната служба на ООН. Властите в Газа съобщиха, че досега при ответните удари на Израел са загинали най-малко 2670 души, една четвърт от които деца, а близо 10 000 са ранени. Други 1000 души са изчезнали и се смята, че се намират под развалините.

Представители на правителството на САЩ заявиха, че се мобилизират, за да помогнат за облекчаване на хуманитарната криза в Газа, очаквайки брутална сухопътна офанзива от израелска страна.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Израел да спазва законите на войната в отговора си на атаките на "Хамас", а в неделя заяви в публикация в социалните медии, че "огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с ужасяващите атаки на "Хамас" и страдат в резултат на тях".

Вашингтон също така е съсредоточен върху избягването на разпространение на конфликта, особено при ескалацията на сблъсъците с Ливан по границата с Израел.

Блинкен заяви, че лидерите в арабските държави, които той посети в региона през последните дни, са решени да спрат разпространението на войната.

"Те използват собственото си влияние, собствените си взаимоотношения, за да се опитат да гарантират, че това няма да се случи", каза Блинкен, който трябваше да се върне в Израел в понеделник и също така се опитва да осигури освобождаването на 155 заложници, включително американци, които според Израел са били отведени от Хамас обратно в Газа.

Иран, който подкрепя както "Хамас", така и "Хизбула", предупреди Израел за ескалация, ако продължи да атакува палестинците.

Министър-председателят Нетаняху свика в неделя разширения извънреден кабинет на Израел, включващ бивши депутати от опозицията, в знак на единство. "Хамас смяташе, че ще бъдем разрушени. Ние сме тези, които ще разрушат Хамас", каза той.

Съединените щати потвърдиха смъртта на 30 свои граждани при атаките на "Хамас", а 13 американци все още са в неизвестност, съобщи Държавният департамент. Франция съобщи, че 19 нейни граждани са загинали, а други 13 са в неизвестност. Канада увеличи броя на загиналите на пет души.

Израелската армия, която е струпала танкове на границата с Газа в подготовка за сухопътна офанзива, заяви, че в отговор на това ще атакува "Хамас" и неговата инфраструктура.

В неделя израелски самолети нанесоха удари по около 250 военни цели, като убиха командира на южния район на "Хамас", съобщиха военните.

Началникът на израелската армия генерал-лейтенант Халеви заяви пред войници близо до границата с Газа, че те ще влязат в Газа, за да изкоренят "Хамас", като се насочат към "всяко място, всеки командир, всеки оператор".

Израелските военни заявиха, че около 600 000 жители на Газа са напуснали северната част на територията, която включва град Газа с над 1 милион жители.

Някои палестинци, които са отишли на юг, заявиха, че се връщат обратно на север, защото са били нападнати, където и да отидат.

Рано в понеделник израелски самолети бомбардираха районите около болницата "Ал Кудс" в град Газа, а линейките в лечебното заведение не могат да се движат заради ударите, съобщават палестинските медии.

Операциите на ООН за оказване на помощ в Газа "са на ръба на колапса", заяви Филип Лазарини, генерален комисар на агенцията на ООН за палестинците UNRWA.

"Броят на хората, които търсят подслон в нашите училища и други обекти на UNRWA в южната част на страната, е абсолютно внушителен и ние вече нямаме капацитет да се справим", добави той./БГНЕС