Джаки Хуги от Армейското радио на Израел: В Газа няма да е разходка

Евентуалната израелска сухопътна операция в Ивицата Газа няма да е разходка в парка.

Включването на „Хизбула“ във всеобхватна война ще бъде равносилно на самоубийство за Ливан.

Денят след войната няма да е оптимистичен за палестинците и тогава може да се появи нов проблем с бежанците.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС известният журналист от Израелското армейско радио и колумнист на „Маарив“ Джаки Хуги, който се занимава с проблемите на палестинците и Газа.

Армейското радио, или Галей Цахал, е национална израелска радиомрежа, управлявана от израелските сили за отбрана.

На въпрос на БГНЕС какви са конкретните военни действия, които трябва да очакваме от Израел за унищожаването на терористичната организация Хамас в Газа, Джаки Хуги отговори: „Това, което Израел трябва да направи, ако приемем, че целта му е да унищожи Хамас, е да нахлуе в Газа, и да се изправи лице в лице срещу бойците на Хамас. Както направиха в Бейрут през 1982 г. Това не е лесна задача, тъй като терористите изградиха огромна система от подземни тунели. В средите на Израелските сили за отбрана е обичайно да се казва, че има "Газа над земята" и "Газа под земята". Хамас има около 20 000 бойци (от тях около 2500 вече са убити). Така че няма да е разходка в парка, ако израелците планират нахлуване“.

Свидетели сме и на нарастващото напрежение по границата на Израел с Ливан. Джаки Хуги отбеляза, че шиитското движение „Хизбула“ вече атакува силно Израел по северната граница, поддържайки огъня близо до границата.

„Можете да забележите постепенно ескалиране от тяхна страна. Днес за първи път атакуваха с ракети цивилни, а не само армейски цели, като засилиха атаките (до момента 5 само днес). Те имат способността да разширят мащаба, ако искат“, заяви журналистът.

Той подчерта, че цената, която „Хизбула“ ще плати в случай на разширяване на конфликта, ще бъде много скъпа - унищожаването на родината им. Джаки Хуги припомни, че не трябва да се забравя и американското военно присъствие в близост. Става дума за около 10 военни ескадрили, които са разположени в Кипър, Гърция и USS „Джералд Форд“, за да помогнат на Израел.

„Хизбула“ е в състояние да удари много зле израелските територии, но за тях да вкарат Израел във всеобхватна война ще бъде като самоубийство за ливанската държава“, предупреди журналистът и познавач на региона.

Джаки Хуги не изключва проблем с мигрантска вълна по света, но той най-вероятно ще настъпи по-скоро след края на войната. Журналистът от Армейското радио припомни, че при всяка от войните или военните кризи в миналото хората са бягали от Ивицата Газа, за да се спасят или да намерят по-добър живот в чужбина. „Сега те имат същата нужда. Израелците са установили плътна обсада по суша, море и въздух, а египтяните са затворили КПП Рафах, така че палестинците не могат да преминат в Синай. Жителите на Газа са затворени вътре като в затвор. Като казвам това, едва ли мога да видя каквото и да било движение на бежанци от Газа в близко време, но ако трябва да бъда честен, денят след войната няма да е оптимистичен за тях и следователно може да се появи нов проблем с бежанците“, прогнозира Джаки Хуги.

Бъдещето на Газа ще зависи от резултатите от войната.

„Ако израелската армия изпълни обещанията на своите началници и приключи с бригадата "Ал Касам", това ще даде шанс на Палестинската автономия да поеме отново властта, 17 години след като беше отстранена при военен бунт на Хамас. Ако израелската армия се провали, тогава реалността ще остане същата - но по-лоша“, заяви Хуги и добави:

„Трудно ми е да повярвам, че Израел отново ще превземе Газа за постоянно, нито пък египтяните, които не смятат Газа за египетска земя. Така че оставаме повече или по-малко с една реална възможност, която е Палестинската автономия. За последната Газа официално все още е част от нейната територия. Те я наричат „нашите южни провинции“, заяви пред БГНЕС журналистът от Израелското армейско радио Джаки Хуги. /БГНЕС